SP BRAZIL 2014
Da li je Mesijev talenat dovoljan protiv nemačkog tima?

Svet će večeras dobiti novog fudbalskog šampiona, Nemačku ili Argentinu, a verovatno i odgovor na pitanje da li Lionel Mesi može da u najvažnijem meču u karijeri potvrdi da je jedan od najboljih igrača svih vremena.
Mesi već godinama igra sjajno za Barselonu, ali su nedostajale slične partije u dresu „gaučosa“ koji sutra igraju prvo finale Mundijala od 1990. godine.
On je do sada postigao četiri gola, ali sve u grupnoj fazi takmičenja. Sutra će imati šansu da poboljša svoj golgeterski saldo, a ukoliko Argentina osvoji trofej, Mesi se smeši nova, peta Zlatna lopta na kraju godine.
-Dao bih sve moje nagrade i dostignuća da postanem prvak sveta. Više bih voleo da osvojim titulu nego Zlatnu loptu. Osvajanje Mundijala je najveća stvar za fudbalera, nešto o čemu maštaš kad si mlad i taj san nikad ne jenjava. Učinićemo sve da san pretvorimo u stvarnost – priznao je Mesi dan uoči finala.
Ukoliko „zakaže“ Mesi, selektor Argentine Alehandro Sabelja mogao bi da se osloni na Gonzala Iguaina, Serhia Aguera ili, ako se dovoljno oporavi, Anhela di Mariju.
Prema prognozama fudbalskih stručnjaka mala prednost je na strani selekcije Nemačke, koja je u polufinalu deklasirala Brazil sa neverovatnih 7:1.
Najveći adut selektora Joakima Leva je, pre svega sjajan timski duh, a pojedinačno, najviše očekivanja navijači Nemačke imaju od Tomasa Milera.
Napadač Bajerna postigao je pet golova, isto koliko i pre četiri godine u Južnoj Africi.
-Velika je satisfakcija kada postignete gol i date doprinos ekipi. Veoma sam zadovoljan zbog toga, jer nije mala stvar upisati se u strelce na Svetskom prvenstvu. Istovremeno, ovde nije reč samo o postizanju golova, već osvajanju trofeja za naciju – rekao je Miler.
Izabranici Joakima Leva deluju spremno, pokazali su najviše od svih selekcija i veruju da posle 1954, 1974. i 1990. godine, četvrti put mogu Nemačkoj da donesu titulu svetskog prvaka.
Argentina i Nemačka odigrali su ukupno 20 mečeva, „gaučosi“ su uspešniji sa devet trijumfa, uz šest poraza.
Ove dve reprezentacije odigrale su nekoliko nezaboravnih mečeva. U Meksiku 1986. godine Argentina je u finalu slavila rezultatom 3:2, četiri godine kasnije Nemačka se revanširala u Italiji (1:0), kao i na prvenstvu 2006. godine kada je kao domaćin slavila u četvrtfinalu posle penala.
Na prošlom Mundijalu u Južnoj Africi „panceri“ su ubedljivo (4:0) savladali Argentince i plasirali se u polufinale.
Utakmica za titulu svetskog prvaka između fudbalera Argentine i Nemačke igra se od 21 sat u Rio de Žaneiru.

Povezana vest:  Pirs: Nisam selektor Engleske na duže staze