sep blater 1

Blater: U FIFA nema mesta za Gibraltar

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater rekao je danas da ni Gibraltar ni Severna Marijanska Ostrva, američka teritorija na Pacifiku, neće biti primljeni u članstvo te organizacije.
-Izvršni odbor FIFA odlučio je da zahtevi fudbalskih saveza Gibraltara i Severnih Marijanskih Ostrva ne mogu niti prihvaćeni u skladu sa članom 10 Statuta FIFA. Te teritorije ne mogu se okvalifikovati kao nezavisne države – rekao je Blater.
Posle višegodišnje kampanje da postane član Evropske fudbalske unije (UEFA), Gibraltar, bivša španska pokrajina u kojoj živi samo 30.000 ljudi, konačno je nagrađen u maju 2013. zahvaljujući odluci Suda za arbitražu u sportu (CAS), uprkos žalbi Španije zbog aktuelnog političkog sukoba sa Velikom Britanijom oko njegovog suvereniteta.
U prvoj utakmici kvalifikacija za prvenstvo Evrope 2016. Gibraltar je ranije ovog meseca poražen od Poljske rezultatom 7:0. Posle Blaterove izjave, portparol fudbalskog saveza Gibraltara najavio je da će ponovo biti zatražena pomoć CAS.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, U reprezentaciji Španije optimisti pred prvi meč