vojvodina honved

FK Vojvodina igra utakmice povodom 100. rođendana

Fudbalski klub Vojvodina iz Novog Sada odigraće prijateljske utakmice s nižerazrednim klubovima Miletić i Šajkaš u znak sećanja na početke kluba od pre 100 godina. U mestu Mošorin, odakle je FK Miletić, rođen je 1897. Godine Đorđe (Georgije) Živanov, jedan mladića koji su 1914. Godine osnovali FK Vojvodina. 
Živanov je bio sekretar kluba 1924. godine, kada je izgrađen stadion Vojvodine. On je bio sveštenik, koji je ubijen tokom Racije u Novom Sadu I šajkaškoj oblasti, koju su sproveli mađarski okupatori januara 1942. godine. 
Sinod Srpske pravoslavne crkve je 1961. godine kanonizovao protu Georgija Živanova sa ostalim postradalima tokom Šajkaške racije u rang novomučenika. 
-Vojvodina je tako postala jedan od retkih klubova na svetu među čijim se osnivačima našao i jedan svetac – navodi se u saopštenju.
Vojvodina će odigrati i utakmicu sa FK Šajkaš iz Kovilja, jer je svoju prvu utakmicu odigrala upravo u tom mestu, u leto 1914. godine, s tim klubom, koji je osnovan 1908. godine. 
-Nikako ne treba smetnuti sa uma da u vremenu kada je moćna ruka ‘crno-žute monarhije’ (Austro-ugarske) vršila strogi nadzor nad radom svakog srpskog udruženja, da su samo žitelji Kovilja smogli hrabrosti da ugoste jedan poluilegalni klub – piše u saopštenju. 
Vojvodina je tada pobedila sa 5:0, a vrlo brzo nakon toga počeo je Prvi svetski rat. Utakmicu sa FK Mošorin u tom selu Vojvodina će odigrati sutra u 14 sati, a protiv Šajkaša će igrati nedelju danas kasnije, od 15 sati, u Kovilju. 

Povezana vest:  Rodžers: Nedostajao nam je kvalitet u napadu