IMG 3380

FS Albanije: Policija je tukla albanske fudbalere

Fudbalski savez Albanije saopštio je danas da su navijači, redarska služba i policajci u Beogradu napali reprezentativce Albanije tokom utakmice sa Srbijom, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine i da zbog teških uslova u Beogradu ekipa nije mogla da nastavi meč. 
-Svaki put kada se član stručnog štaba ili reprezentativac pojavio na terenu, atmosfera je postajala izuzetno neprijateljska i agresivna. Kada je došlo do prekida, gledaoci su ušli u teren i udarali naše fudbalere. Takođe, tukli su ih i redari i obezbeđenje. Kada su prolazili kroz tunel do svlačionica, albanske igrače udarali su navijači, obezbeđenje i policija – navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza Albanije. 
Utakmica između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine prekinuta je u utorak u Beogradu, posle incidenata koji su se dogodili kada se iznad terena pojavila zastava „velike Albanije“, zbog čega je izbio sukob u kojem su učestvovali igrači obe ekipe, kao i navijači domaćeg tima. 
Nakon tog prvog incidenta usledila je tuča među igračima, a u teren su utrčali navijači Srbije koji su napadali gostujuće igrače, pa je intervenisala i žandarmerija. 
-Pre nego što je našim igračima dozvoljeno da napuste stadion, svi članovi stručnog štaba i igrači su pretresani, po nalogu tužioca. Sve te aktivnosti su negativno uticale na normalno ponašanje i doneli smo odluku da ne nastavimo utakmicu – navodi se. 
U saopštenju se dodaje da je na putu do stadiona kamenovan autobus sa reprezentativcima Albanije i da je na zagrevanju komadom betona pogođen predsednik Fudbalskog saveza Armando Duka. 
-Tokom zagrevanja 30.000 ljudi nas je vređalo uzvicima ‘Ubij Albance’ i ‘Smrt Albancima’. Preko razglasa je pre himni pušten nacionalistički marš, koji je stvorio ekstremne šovinističke emocije na tribinama. Našoj himni su zviždali i nije bilo moguće čuti je na tribinama ni u prenosu – navodi se u saopštenju. 
Evropska fudbalska unija (Uefa) bi sledeće nedelje trebalo da donese odluku povodom prekida utakmice na stadionu Partizana u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. 

Povezana vest:  Balotell: Transfer u Arsenal ili kapetanska traka u Milanu?