izrael bih

Italiji samo bod, novi neuspeh BiH, iznenadili Vels i Malta

Fudbalske reprezentacije Italije i Hrvatske podelile su bodove, Bosna i Hercegovina pretrpela je novi neuspeh, a iznendajenja su priredili Vels i Malta, u večerašnjim kvalifikacionim utakmicama za prvenstvo Evrope. Susret između Italijana i Hrvata u Milanu (1:1) protekao je u znaku incidentnog ponašanja gostujućih navijača, koji su u dva navrata prouzrokovali prekid. 
Najpre u 15. minutu prilikom izjednačujućeg gola, kada su ubacivali baklje na teren uzvikujući ustaške povike „Za dom spremni“ i Ajmo ustaše“, a potom i 15 minuta pre kraja, kada je posle nove bakljade teren na San Siru bio prekriven gustim dimom.
Veći neredi sprečeni su energičnom intervencijom policije, koja je upala na deo tribina sa gostujućim navijačima i odstranila huligane.
Italijanska policija jutros je kod Trsta na nekoliko sati zadržala veliki konvoj vozila sa hrvatskim navijačima i potom ih pod pratnjom sprovela do stadiona, bez ulaska u Milano.
Posle večerašnjeg remija dve reprezentacije su na čelu H grupe sa po 10 bodova.
Novo razočaranje svojim pristalicama priredila je reprezentacija BiH porazom u gostima u Izraelu (3:0), koji bi verovatno mogao da znači i rastanak sa selektorom Safetom Sušićem.
Izraelci su iskoristili domaći teren i činjenicu da su gosti nastupili oslabljeni bez nekoliko standardnih igrača. Već na poluvremenu stekli su odlučujuću prednost, pa su važnim uspehom preuzeli vođstvo u B grupi, dok je BiH ostala na samo dva boda iz četiri utakmice.
Selekcija Velsa ranije je potvrdila da neće imati epizodnu ulogu u B grupi, ali je malo ko očekivao da će ostati neporažena u Briselu.
Belgijanci su na sve načine poklusasvali da sruše odbrambeni bedem Velšana, ali su oni požrtvovanom igrom zasluženo izborili remi i ostali drugoplasirani na tabeli.
Iznenađenje večeri priredila je Malta igrajući nerešeno 1:1 u Sofiji protiv Bugarske, Holandija je konačno „proradila“ u susretu sa Letonijom (6:0), dok je Češka u Plzenju teškom mukom srušila čvrstu reprezentaciju Islanda (2:1) tek autogolom Haldarsona.
Rezultati:
A grupa:
Amsterdam: Holandija – Letonija 6:0 (Van Persi 6, Roben 35, 82, Huntelar 42, 89, Bruma 78)
Plzenj: Češka – Island 2:1 (Kaderabek 45, Haldorson 61. autogol – Sigurdson 9)
Istanbul: Turska – Kazahstan 3:1 (Jilmaz 26. penal, 29, Aziz 83 – Smakov 87. penal)
Tabela:Češka 12 bodova, Island 9, Holandija 6, Turska 4, Letonija 2, Kazahstan 1.
B grupa:
Brisel: Belgija – Vels 0:0
Nikozija: Kipar – Andora 5:0 (Merkis 9, Efrem 31, 42, 60, Hristofi 87. penal)
Haifa: Izrael – Bosna i Hercegovina 3:0 (Vermut 36, Damari 45, Zehavi 70)
Tabela: Izrael 9, Vels 8, Kipar 6, Belgija 5, BiH 2, Andora 0.
H grupa:
Baku: Azerbejdžan – Norveška 0:1 (Nordvejt 25)
Milano: Italija – Hrvatska 1:1 (Kandreva 11 – Perišić 15)
Sofija: Bugarska – Malta 1:1 (Galabinov 6 – Faila 49. penal)
Tabela: Hrvatska i Italija po 10, Norveška 9, Bugarska 4, Malta 1, Azerbejdžan 0.

Povezana vest:  Liverpul u finalu Lige šampiona uprkos porazu u Rimu