ander erera man jun

Fernandes i Erera osumnjičeni za nameštanje rezultata

Vezni fudbaler Mančester junajteda Ander Erera i kapiten Atletiko Madrida Gabrijel „Gabi“ Fernandes osumnjičeni su danas za nameštanje utakmica u istrazi koju sprovodi državni tužilac Španije. Oni su identifikovani kada je tužilac podneo zahtev da se istraže igrači i sudije povezani s klubovima Saragosa i Levante zbog utakmice iz 2011. godine. 
Meč za koji se sumnja da je bio namešten, odigran je u 30. Kolu prvenstva 2010/11, maja 2011. Antikorupcijski odeljak tužilaštva objavio je dokument u kojem se navodi da je Saragosa platila 965.000 evra igračima Levantea da bi ih pustili da pobede. 
Za „sportsku prevaru“ su osumnjičena i imenovana petorica fudbalera Saragose, uključujući i sadašnjeg selektora Japana Havijera Agirea, kao i 18 igrača, među kojima su Fernandes i Erera. Osumnjičen je i tadašnji predsednik Saragose Agapito Iglesijas, kao i sam klub. 
Među 18 fudbalera koji se pominju u dokumentu je i Huan Fransisko „Huanfran“ Garsija koji i dalje igra za taj klub. Lista tužilaštva navodi isplate, datume, čak i posebne bankovne račune na koje je isplaćen mito. 
Gabi je na spornoj utakmici postigao golove u 38. i 73. minutu, dok je Kristijan Stuani dao gol za Levante u 80. minutu. Saragosa je tad pobedila 2:1 i ostala u ligi. U Španiji je nameštanje utakmica krivično delo za koje je kazna zatvor, a klubovi mogu da budu suspendovani iz svih takmičenja. Igrači nisu ranije saslušavani. 
Predsednik fudbalske lige Španije Havijer Tebas je u junu 2013. uključio utakmicu Levante-Saragosa na spisak devet sumnjivih utakmica koje se istražuju. Liga je maja 2013. pokrenula sopstvenu istragu o meču Deportivo-Levante (4:0), koja je odigrana mesec dana pre toga. Levante je i dalje u Primeri, a Saragosa je 2013. godine ispala iz lige. 

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Rezultati utakmica 1. kola Lige šampiona i tabele