ronaldno zlatna lopta
Ronaldu Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2014.
 
Prva zvezda madridskor Reala i reprezentacije Portugalije Kristijano Ronaldo osvajač je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2014. godini, u tradicionalnom izboru Međunanrodne fudbalske federadije (FIFA) i francuskog časopisa „Frans fudbal“.
Laskavo priznanje Ronaldo je zaslužio treći put u karijeri, nakon što je za najboljeg proglašen 2008, dok je nosio dres Mančester Junajteda, i prošle godine.
Na svečanoj ceremoniji u Cirihu portugalski napadač proglašen je laureatom u konkurenciji Argentinca Lionela Mesija (Barselona), četvorostrukog osvajača Zlatne lopte, i golmana minhenskog Bajerna i reprezentacije Nemačke, Manuela Nojera.
-Ne može se rečima opisati osećanje kada dobijete ovu prestižnu nagradu. Zahvalan sam svim saigračima, kao i mom treneru. Ovim putem pozivam tim Reala da nastavimo da igramo kao i prošle godine – izjavio je Ronaldo, koji je španski „kraljevski klub“ u minuloj godini predvodio do osvajanja četiri trofeja, među kojima je jubilarna 10. titula šampiona Evrope.
Ronaldo je ujedno postao prvi igrač Reala Madrid koji je Zlatnu loptu osvojio dva puta zaredom.
Odluku kapitena i selektora nacionalnih timova na gala-večeri u Cirihu pročitao je legendarni francuski fudbaler Tijeri Anri, a Ronaldov glavni konkurent bio je Nojer, koji ipak nije postao tek drugi golman-slavodobitnik, nakon što je to pošlo za rukom jedino Lavu Jašinu 1963. godine.
Za trenera godine proglašen je Joakim Lev, selektor prvaka sveta reprezentacije Nemačke, a idealni tim čine Manuel Nojer, Filip Lam, Serhio Ramos, David Luiz, Tijago Silva, Andres Inijesta, Toni Kros, Anhel Di Marija, Arjen Roben, Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi.
Nagrada za najbolju fudbalerku pripala je Nemici Nadin Kesler, a priznanje „Ferenc Puškaš“ za najlepši gol Kolumbijcu Hamesu Rodrigesu, čiji je fantastični volej u osmini finala Mundijala u Brazilu protiv Urugvaja dobio skoro 50 posto glasova.
Nagradu za fer-plej dobili su volonteri FIFA za obavljen posao na Svetskom prvenstvu u Brazilu.
 
PHOTO: Philipp Schmidli/Getty Images Sport
Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Kladionice slave poraz Nemačke