LIGA ŠAMPIONA

TRI MESTA ZA ŠEST KANDIDATA

Derbi u Torinu

UEFA_Liga_Sampiona copyGrupa A

Renome ekipa navodi na zaključak da bi najzanimljiviji meč večeri trebalo da odigraju Juventus i Bajern. Derbi, u kome je ulog plasman u eliminacionu fazu, zatvara ovosezonsko nadmetanje u Grupi A. Drugi duel u grupi između Makabija i Bordoa ima samo takmičarski značaj. Francuski predstavnik, koji je na svom terenu istog rivala savladao s 1:0, obezbedio je prvu poziciju još u prošlom kolu, dok su Izraelci jedini tim koji nije zatresao mrežu nekog od protivnika. Bajernu u Torinu odgovara samo pobeda, prvi meč je završen bez pogodaka, a trener Louis van Gaal nastoji da verbalno ohrabri svoje izabranike i unese pometnju u redove domaće ekipe:

– Svakako da imamo određene izglede. Postoji velika razlika između nas i Stare dame. Juventusu je dovoljan remi, a nama odgovara samo pobeda, tako da ćemo biti jače motivisani. Ne mogu da kažem da sam zadovoljan s rezultatima koje beleži moj tim. Očekivao sam da ćemo brže napredovati. Puno su nas zakočile i brojne povrede, a u ekipi je i dosta novih fudbalera. Kod domaćih izostaju Giorgio Chiellini, Johnathan Zebina i Vincenzo Iaquinta, dok su pod znakom pitanja Gianluigi Buffon i Hasan Salihamidžić. Camoranesiju i Melu preti suspenzija u slučaju da dobiju žuti karton. Bajern nema tih problema, ali su povređeni Franck Ribery, Luca Toni, Hamit Altintop, Miroslav Klose, dok je neizvesno da će na teren Arjen Robben i Daniel Van Buyten.

Grupa B

Računica u Grupi B je jasna, ali i delimično komplikovana, jer sve ekipe ulaze u završne duele s određenim motivima. Najmanje izglede za bilo šta ima Bešiktaš. Ipak, turski predstavnik je u prošlom kolu slavio na Old Trafordu, što nije svakidašnji poduhvat. Ako još jednom pokaže snagu i savlada CSKA ubedljivijim rezultatom od 2:1, s koliko je ruski tim slavio u Moskvi, a Volfzburg osvoji bar bod protiv Mančester junajteda, Turci će obezbediti mesto u Ligi Evrope. Mančester junajted je već prošao u eliminacionu fazu, ali mu je neophodan bod u Nemačkoj kako bi obezbedio prvo mesto. Kod kuće su istog rivala savladala s 2:1. Nemci su zbog boljeg skora u međusobnom duelu u prednosti nad CSKA, kad je reč o drugoj poziciji. To znači da ruski predstavnik može do eliminacione faze samo ukoliko bodovno nadmaši učinak Volfzburga u poslednjem kolu. Što se tiče derbija grupe, Mančester je desetkovan. Najavljeno je da izostaju Owen Hargreaves, Rio Ferdinand, Fabio, Jonny Evans, John O’Shea, Edwin van der Sar, Nemanja Vidić, Gary Neville, Wes Brown, Rafael, Wayne Rooney, Dimitar Berbatov. Domaći će biti slabiji za Johathana Santanu i Obafemija Martinsa.

Povezana vest:  Zamer: Nedostajao nam je tip igrača kao Alonso

Grupa C

Pred rasplet u Grupi C jasno je da Cirih nema nikakve izglede za bilo šta osim časnog oproštaja od Lige šampiona za ovu sezonu. Minimalni poraz od Reala u Madridu zapečatio je sudbinu švajcarskog predstavnika. Ipak, večerašnji rival za njih predstavlja izazov s kojim su se već uspešno suočili u Milanu. Cirih ne samo da je slavio s 1:0 u Italiji, već je Milan jedini tim iz grupe koji nije savladao Švajcarce. Ukoliko taj podatak ostane na snazi i posle večerašnjeg meča, ekipa koju predvodi Leonardo mogla bi da ostane bez plasmana u eliminacionu fazu. Real je kod kuće savladao Olimpik iz Marselja s 3:0, pa bi mogao da ostane bez prve pozicije i Lige šampiona u celini samo u slučaju da u Francuskoj izgubi ubedljivijim rezultatom, a da pride i Milan slavi na Lecigrundu. Italijanima pobeda garantuje plasman u završnicu, dok Olimpik, koji ima lošiji skor u međusobnim duelima s Milanom, mora da igra na pobedu protiv Madriđana i da se nada da će Cirih još jednom iznenaditi večerašnjeg rivala. Zanimljivo je da Milan može do prve pozicije čak i u slučaju da Real remizira, jer ima prednost u međusobnim duelima. Što se tiče derbija grupe, domaći će biti bez Cyrila Roola i Juliena Rodrigueza, dok je Stephane Mbia pod znakom pitanja. Suspenzija u slučaju žutog kartona preti Heinzeu, Brandau i Mbii, dok su kod gostiju u sličnoj opasnosti Marcelo i Lassana Diara. Povređeni su Guti, Ruud van Nistelrooy, Metzelder i Kaka.

Povezana vest:  Drulović novi selektor Makedonije

Grupa D

Minimalna pobeda Čelsija u Portu pružila je odgovor na sve dileme vezane za prvu, odnosno drugu poziciju u Grupi D. Englezi će u dalje nadmetanje kao lideri, a Portugalci takođe prolaze i to kao drugoplasirana ekipa. Borba će se voditi za mesto koje garantuje plasman u Ligu Evrope, pošto Atletiko nije ni kao gost uspeo da savlada APOEL. Kipranima je praktično neophodna pobeda nad Čelsijem, ali i da Atletiko ne savlada Porto, kako bi prestigli španskog predstavnika. Londonski tim je u proteklih nedelju dana eliminisan iz Liga Kupa, a poraženi su i u šampionatu, što je umanjilo prednost u odnosu na rivale, pa Michael Essien tvrdi da se APOEL-u ne piše dobro na Stamford bridžu. Reprezentativac Gane je izjavio:

– Iako smo obezbedili plasman u narednu fazu nastojimo da slavimo kad god izađemo na teren. Fudbaleri smo i to nam je u krvi. Poraženi smo u dva uzastopna meča i naravno da ćemo učiniti sve da zaustavimo neslavan niz.

Essien je svestan da je njegova ekipa na Kipru slavila samo s 1:0:

– Mislim da će nam ponovo biti teško. Tvrd su rival. Očekujemo da na sličan način pristupe i večerašnjoj utakmici.

Atletiko će biti bez Tomaša Ujfalušija i Raula Garcie, dok kod gostiju izostaje Rolando. Quique Sanchez Flores, predvodnik Madriđana, trenirao je donedavno Benfiku i zato dobro poznaje i Porto:

Povezana vest:  Ostojić: Imamo sve što je potrebno za titulu

– Lucho i Lisandro su bili važni za njihovu igru. Ipak, njihov odlazak se nije pogubno odrazio, jer tim igra inteligentno i snažno. Uvek su raspoloženi za nadmetanje i imaju neki trik iz rukava. Početkom sezone su se malo mučili, ali uvek odgovaraju dobro na izazove. Važno je da ponovimo dobre trenutke iz duela s ostalim protivnicima. Želimo da pobedimo i da se ne osvrćemo na tok meča u Engleskoj.

 

Group A

Juventus – Bayern München   20:45

Referee: Busacca (SUI).

Maccabi Haifa – Bordeaux      20:45

Referee: Eriksson (SWE).

 

Bordeaux        5          4          1          0          8:2       13

Juventus          5          2          2          1          3:3       8

Bayern M.       5          2          1          2          5:4       7

Maccabi H.      5          0          0          5          0:7       0

 

Group B

Wolfsburg – Manchester United         20:45

Referee: Kuipers (NED).

Beşiktaş – CSKA Moskva       20:45

Referee: Hansson (SWE).

 

Manchester U. 5          3          1          1          7:5       10

Wolfsburg       5          2          1          2          8:5       7

CSKA M.        5          2          1          2          8:9       7

Beşiktaş           5          1          1          3          2:6       4

 

Group C

Zürich – Milan 20:45

Referee: Proença (POR).

Olympique M. – Real M.         20:45

Referee: Stark (GER).

 

Real M.           5          3          1          1          12:6     10

Milan   5          2          2          1          7:6       8

Olympique M. 5          2          1          2          9:7       7

Zürich  5          1          0          4          4:13     3

 

Group D

Chelsea – APOEL       20:45

Referee: Trefoloni (ITA).

Atletico M. – Porto      20:45

Referee: Lannoy (FRA).

 

Chelsea            5          4          1          0          9:2       13

Porto   5          3          0          2          5:3       9

Atletico M.      5          0          3          2          3:9       3

APOEL           5          0          2          3          2:5       2