FSS logoMladi fudbaleri sutra dobijaju rivale u kvalifikacijama

Nova generacija mlade fudbalske reprezentacije Srbije sutra u Nionu dobiće rivale u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope 2017. godine, a uoči zreba svrstana je u drugi šešir sa selekcijama Rusije, Švajcarske, Švedske, Izraela, Ukrajine, Slovačke, Rumunije i Belgije.
Ukupno će biti šest šešira, jer će u narednim kvalifikacijama učestvovati gotovo sve zemlje članice UEFA, osim Gibraltara, a u prvom šeširu, kao nosioci grupa, su Španija, Engleska, Italija, Nemačka, Francuska, Češka, Portugalija, Holandija i Danska.
Posle dužeg vremena promenjen je sistem takmičenja, pa je od 2017. godine broj ekipa na završnom turniru sa osam povećan na 12 učesnika.
Takođe, smanjen je broj grupa i od narednih kvalifikacija reprezentacije će biti svrstane u devet, umesto dosadašnjih deset, u sedam grupa biće po šest ekipa, a u dve po pet.
Na prvenstvu Evrope 2017. godine, koje će biti održano u Poljskoj, igraće se po novom sistemu. Uz domaćina takmičenja, pravo učešća izboriće prvaci grupa, a od četiri najbolje drugoplasirane ekipe u kvalifikacijama kroz baraž će biti dobijena još dva učesnika.
Srbija je i u prošlom ciklusu, u kojem je stigla do završnice u Češkoj juna ove godine, bila u drugom šeširu.
Na putu ka završnom turniru u Pragu Srbija je u baražu eliminisala dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope, Španiju.
Kvalifikacije za novo prvenstvo Evrope, za igrače rođene 1994. godine i mlađe, počeće krajem marta.
Naša reprezentacija će zbog učešća na finalnom turniru u Češkoj i nastupa selekcije do 20 godina na Svetskom prvenstvu u Novom Zelandu, kvalifikacije početi sledeće jeseni.
Delegaciju Fudbalskog saveza Srbije na sutrašnjem izvlačenju grupa u Nionu predstavljaće aktuelni selektor reprezentacije do 20 godina, Veljko Paunović, i tim menadžer Pavle Simić.
Sastavi ostalih šešira na žrebu:
Treći šešir: Turska, Slovenija, Austrija, Grčka, Škotska, Hrvatska, Norveška, Jermenija, Crna Gora.
Četvrti šešir: Finska, Vels, Mađarska, Island, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Moldavija, Republika Irska, Belorusija.
Peti šešir: Bugarska, Kipar, Makedonija, Litvanija, Azerbejdžan, Kazahstan, Albanija, Letonija, Estonija.
Šesti šešir: Farska Ostrva, Severna Irska, Luksemburg, Malta, San Marino, Andora, Lihtenštajn.

Povezana vest:  Stojanović: Partizan beži šest bodova, ali nije gotovo