fifpro logoFIFPro: Depresija fudbalera ozbiljan problem
 
Glavni lekar Sindikata profesionalnih fudbalera (FIFPro) Venas Gutenbarž pozvao je danas klubove da dugorično brinu o mentalnom zdravlju fudbalera, a ne samo tokom periodu trajanja ugovora.
Problem depresije kod fudbalera, naročito onih koji su završili karijeru, ponovo je došao u prvi plan kada je bivši predsednik Asocijacije engleskih fudbalskih profesionalaca Klark Karlajl priznao da je pokušao da izvrši samoubistvo kada ga je u decembru udario kamion.
Karlajl je u karijeri odigrao više od 500 mečeva, ali po završetku karijere nije uspeo da se adaptira na život van terena, što je na kraju rezultiralo njegovim pokušajem samoubistva.
-Klubovi i zaposleni u njima su i po zakonu duzni da promovisu i štite zdravlje i bezbednost igrača tokom njegove karijere – ne samo fizičko, nego i menatlno – rekao je Gutenbarž u intervjuu Rojtersu.
On je inače, autor studije iz 2013. koja je pokazala da jedan od čcetiri profesionalna fudbalera pokazuju simptome depresije tokom karijere, a po odlasku u penziju taj broj se povećava na 49 odsto.
Samoubistvo bivšeg selektora Velsa Gerija Spida, šokiralo je javnost u Velikoj Britaniji 2011, dok se nemački golman Robert Enke godinama borio sa depresijokm pre nego što je 2009. skokom pod voz sebi oduzeo život
Gutenbarž je naglasio da novac ne može da bude garancija protiv mentalnee bolesti.
-Profesionalni fudbaleri su kao svi obični ljudi – na terenu i van njega, bez obzira na novac kojim su obasuti. Oni su tokom svoje karijere takođe izloženi psihofizičkim stresu – rekao je Gutenbarž.
Povezana vest:  Mesi najbolji igrač Svetskog klupskog prvenstva