logo_crvena_zvezdaZVEZDA U SAD

Crvena zvezda osvojila Čikago!

 

Strelci: Kadu u 73. minutu za Crvenu zvezdu i Ceara u 91. minutu za PSŽ.

Strelci iz penala: Nikolić, Subašić, Trifunović, Vilotić, Bogdanović, Perović i Jeremić za Crvenu zvezdu, a Žalet, Ceara, Makelele, Kežman, Armand, Traore za PSŽ, penal je promašio Moris.

Stadion: Tojota park, Gledalaca: 10.000, Sudija: Brajan (SAD), Crveni karton: Kamara u 65. minutu

PSŽ: Edel, Seara, Kamara, Traore, Armand, Makelele, Žalet, Klemen, Šantom, Sesenjon, Žilem. Igrali su još: Ture, Kežman i Moris.

Crvena zvezda: Stamenković, Mikić, Vilotić, Đorđević, Ignjatijević, Bogdanović, Savio, Mugoša, Kadu, Lazović i Jevtić. Igrali su još: Jeremić, Vilotić, Perović, Trifunović, Subašić, Nikolić i Reljić.

 

Crvena zvezda je osvojila Čikago. Najtrofejniji srpski klub je pred 7.000 svojih navijača u finalu prvog turnira Bratskih gradova savladao francuski PSŽ na penale 7:6 posle 1:1 u 90 minuta meča.

Povezana vest:  Skols bi na kraju sezone mogao da završi karijeru

Junak pobede je svakako golman Saša Stamenković koji je u sedmoj seriji zaustavio šut Žan Edua Morisa, a pobednički mentalitet je pokazao mladi Jeremić sigurnim izvođenjem poslednjeg penala, za ogromno slavlje velikog broja Zvezdinih navijača koji su iz svih krajeva Amerike i Kanade stigli u Čikago da bodre Zvezdu.

Ratko Dostanić je na početku meča izveo najboljih 11 sa Jevtićem kao jedinim napadačem i sa pojačanim veznim redom, koji je najviše preko Kadua i Mugoše pokušavao da ugrozi gol Francuza. Naravno tražila se kontra ili polukontra. Prvu priliku imala je Zvezda u 7. minutu kad Jevtić izlazi sam pred golmana posle dubinske lopte i greške Traorea, ali Zvezdin napadač šutira neprecizno sa osam metara iskosa desno.

PSŽ je imao posed lopte na početku meča i najopasniji su bili posle solo akcija Sesenjona, koji poseduje izuzetnu brzinu i tehniku.

Povezana vest:  Ninković zbog povrede propušta meč protiv Javora?

Ipak, Zvezda je opasnija. Pa u 15. i 19. minutu beležimo nove kontre ali i nove greške u samoj završnici naših fudbalera.

Parižani uzvraćaju u 18. minutu iz slobodnog udarca ali Stamenković je odlično postavljen. Dva minuta kasnije Sesenjon pokušava glavom.

Na poluvreme se otišlo sa 0:0 i na uživanje jer je na travu izašao KUD „Kolo“ iz Beograda koji se nalazi na turneji po Americi i Kanadi. Izveli su splet srpskih tradicionalnih igara i dobili ovacije celog stadiona i najavili rasplet meča u Zvezdinu korist.

U drugom poluvremenu Dostanić potpuno „meša karte“ i na teren izvodi Subašića uz Jevtića, kao i Vilotića uz Đorđevića, dok na desno krilo stavlja brzog Jeremića.

Upravo Jeremić u 73. minutu odigrava sjajnu loptu za Kadua. Golman PSŽ-a bio je brži do nje, ali promašuje ceo fudbal i ostavlja Kaduu prazan gol a Brazilac sa 10 metara donosi ogromnu radost na tribine.

Povezana vest:  Tevez razmišlja o tužbi protiv Mančinija zbog klevete

Treba napomenuti da su Parižani u 65. minutu sasvim zasluženo ostali sa deset igrača na terenu jer je Kamara dobio crveni karton posle starta, sa leđa, sa dve noge na Subašića.

Uprkos tome PSŽ je posle primljenog gola zaigrao još angažovanije i stalno pretio Stamenkoviću.

I kada se u 90. minutu činilo da Zvezdu čeka slavlje bez penala, desni bek PSŽ-a Ceara posle jednog kornera šalje projektil sa 20 metara direktno pod prečku za 1:1.

Šok nije ostavio traga na naše momke i svi redom su bili koncentrisani kod izvođenja penala, najviše Stamenković koji je u sedmoj seriji u padu odbranio penal a Jeremić dao znak da slavlje počne.