Italia_WorldCup1934SVETSKA PRVENSTVA – ITALIJA 1934

 

Golgeter s naočarima, golman s kapom i neponovljivi gol

 

Turnir u Italiji jedini je šampionat sveta na kome nije učestvovao tim koji je trebalo da brani šampionsku titulu.

Reprezentacija Urugvaja odbila je da učestvuje u kvalifikacijama i brani trofej, zato što su mnoge evropske ekipe bojkotovale prethodni Mundijal u njihovoj prestonici Montevideu.

Kapiten italijanske reprezentacije Luiđi Alemandi podigao je pehar namenjen pobedniku prvenstva sveta, iako je nekoliko meseci ranije izbačen iz državnog tima zbog primanja mita.

Alemandi je, kako je utvrđeno istragom, prihvatio mito od 50.000 lira da učestvuje u lažiranju meča koji je njegov Juventus igrao sa gradskim rivalom Torinom. Uoči šampionata ukinuta mu je suspenzija, a saigrači su ga izabrali za kapitena.

Strelac izjednačujućeg gola za Italiju, kojim su “azuri” u finalnom meču obezbedili produžetke u duelu sa Čehoslovačkom Rajmondo Orsi dan posle odlučujuće utakmice došao je na stadion sa fotoreporterima, koji su tražili da im još jednom demonstrira način na koji je postigao spektakularan gol. Orsi je više od 20 puta pokušao da ponovi ono što mu je uspelo u duelu sa Čehoslovacima, ali lopta ni jednom nije završila u mreži.

Povezana vest:  Rehagel ambasador dobre volje u Grčkoj

Italija je jedini organizator prvenstva koje je učestvovao u kvalifikacijama za završni turnir šampionata sveta. U duelu sa Grčkom Italijani su, na svom terenu u Milanu, pobedili sa 4:0 i plasirali se na šampionat čiji su bili domaćini.

Leopold Kilholc bio je najefikasniji igrač švajcarske reprezentacije na Mundijalu u Italiji, iako je sve utakmice igrao noseći naočare. Na dva meča, protiv Holandije i Čehoslovačke on je dao tri gola, od kojih je jedan postigao glavom.

Švajcarski sudija Rene Merse suspendovan je od strane matične organizacije, zato što je, kako je procenjeno, pristrasno sudio i navijao za domaćina u ponovljenom meču četvrtfinala između Italije i Španije.

Prvi susret između te dve reprezentacije završen je nerešenim rezultatom 1:1, pa je prema tadašnjim pravilima odigran novi susret u kome je Italija pobedila sa 1:0. Izvođenjem jedanaesteraca pobednik se odlučuje tek od prvenstva sveta u Španiji 1982. godine.

Povezana vest:  Tijago Silva i Hulk u brazilskom olimpijskom timu

Za reprezentaciju Italije nastupio je Luis Monti, koji je na prethodnom šampionatu igrao za Argentinu. On je prvi igrač koji je igrao za dve različite zemlje na prvenstvima sveta.

Nakon skoro jednomesečnog putovanja preko okeana, reprezentacije Meksika i SAD u Rimu su 24. maja odigrale kvalifikacioni meč, tri dana pre početka prvenstva. Fudbaleri Meksika su izgubili taj duel sa 4:2 i odmah su se vratili kući, dok su igrači SAD poraženi u prvom meču na turniru od Italije i tri dana posle njih krenuli nazad u Ameriku.

Na Mundijalu u Italiji učestvovalo je šest od 13 timova koji su igrali na prvom prvenstvu sveta u Urugvaju – Belgija, Francuska, Rumunija, Brazil, Argentina i SAD. Od evropskih timova koji su nastupili u Urgvaju samo Jugoslavija nije obezbedila plasman na turnir u Italiji. Jugoslavija se takmičila u šestoj kvalifikacionoj grupi i zauzela poslednje mesto u konkurenciji sa ekipama Švajcarske i Rumunije.

Na prvenstvu sveta u Italiji prvi put je učestvovao jedan tim iz Afrike. Egipat je u kvalifikacijama pobedio Palestinu ukupnim rezultatom 11:2, a na Mundijalu je odigrao samo jedan meč protiv Mađarske, koji je izgubio sa 4:2.

Povezana vest:  Uprava Blekburna traži podršku od navijača

Građanski rat u Španiji prekinuo je na neko vreme karijeru jednog od junaka drugog Mundijala, slavnog golmana Rikarda Zamore.

Jedan od najboljih svetskih golmana svih vremena, poznat po tome što je sve utakmice branio sa kapom na glavi, svetsku slavu stekao je na meču u kome je Španija, kao prva kontinentalna ekipa pobedila Englesku sa 4:3.

Uprkos tome što mu je bila polomljena grudna kost sjajni čuvar mreže je fantastičniim odbranama zaustavio većinu engleskih napada i obezbedio sebi mesto među fudbalskim besmrtnicima.

Svetski mediji u julu 1936. preneli su vest da su republikanci uhvatili i streljali Zamoru, što su kasnije nacionalisti generala Franka pokušali da iskoriste za svoju propagandu.

Zamora je, međutm, bio samo uhapšen, ali je zahvaljujući spremnosti da priča o fudbalu i igra ga sa čuvarima, stekao njihovu naklonost i uspeo da se izvuče iz zatvora i pobegne u Nicu gde je nastavio karijeru.