salzburg 042914

Predstavnici Omladinske škole FK Čukarički boravili u Red Bull fudbalskoj akademiji u Salzburgu

Treneri i fudbaleri Omladinske škole FK Čukarički boravili su prošle nedelje u Salzburgu na fudbalskoj akademiji Red Bull i tamo se još jednom uverili u vrhunske uslove rada sa mladim sportistima. Posetu Austriji od 30. marta do 3. aprila, koordinator naše Omladinske škole Milan Lešnjak, treneri Mihajlo Jurasović i Veličko Kaplanović, kao i igrači Luka Marković (2000), Predrag Radić (1999), Vanja Vučićević (1998) i Zehrudin Mehmedović (1998) iskoristili su da se uključe u rad škole i upoznaju sa planovima za ubuduće.
„Na poziv austrijske akademije sa kojim saradjujemo od ranije poveli smo naša četiri mlada igrača. Domaćini su hteli da vide neke od naših polaznika i mislim da smo ostavili lep utisak. Oni znaju naše igrače od ranije, pa su i sad bili zadovoljni pokazanim znanjem, talentom i angažovanjem“, rekao je Milan Lešnjak. Kako je dodao, tokom posete sastali su se i sa direktorom Red Bull Salzburg akademije gospodinom Tanerom koji ih je upoznao sa planom rada, sadašnjim funkcionisanjem i rezultatima ustanove koju predvodi. „Uslovi za rad i treniranje dece zaista su vrhunski i to je sigurno jedna od najboljih akademija u Evropi u kojoj se pored fudbala uči i hokej. Njihove mladje kategorije fudbalera sem što su najbolje u Austriji osvajači su i mnogih jakih evropskih turnira“.
Lešnjak ocenjuje da su se mladi igrači Čukaričkog lepo uklopili sa talentovanim vršnjacima iz Austrije i ističe da je na akademiji u Salzburgu u poredjenju sa Srbijom mnogo više ljudi uključeno u rad sa decom, kao i da se sprovode detaljnije i savremenije zdravstvene analize polaznika. „Generalno u Srbiji ako mislimo da napredujemo u fudbalu moramo da se potrudimo da dostignemo nivo koji postoji u savremenim školama fudbala umesto što se uporedjujemo medjusobno u našoj zemlji“.
Kadeti Zehrudin Mehmedović, Pedja Radić i Vanja Vučićević zadovoljni su posetom Salzburgu i slažu se da su tamo uslovi za treniranje na visokom nivou.
„Bilo nam je super, a mislim da su i oni zadovoljni nama jer su rekli da će nas zvati na turnire. Uslovi za treninge su fenomenalni, imaju dobar, pokriven teren i upoznali smo neke naše vršnjake koji tamo treniraju već nekoliko godina“, rekao je Mehmedović. Pedja Radić dodaje da su treneri u salzburškoj akademiji dobri kao i treneri u Srbiji, ali da je u inostranstvu tempo treninga jači i disciplinovaniji. „Mislim da nigde u Evropi nema onako kvalitetnih uslova kao u Red Bull akademiji, jer je to raj. Ipak, mislim da su igrači iz Srbije talentovaniji, a da nas vršnjaci iz inostranstva prestižu kasnije zbog discipline. Na primer, uveče se gasi internet u 11 sati i nema odstupanja, kako u tom tako i u svim drugim pravilima“. Vanja Vučićević se slaže da se u inostranstvu više vremena provodi na treninzima nego u Srbiji i da je disciplina na visokom nivou. „Tehnički smo mi možda i bolji, ali su oni trkački spremniji. Igraju brzo i agresivno“.
Selekcije Omladinske škole Čukaričkog ranije su se sretale sa vršnjacima salzburške akademije na utakmicama, ali su se tokom prošlonedeljnog boravka prvi put uključili u rad njihove škole. Vlasnik FK Čukarički Dragan Obradović i sportski direktor našeg kluba Vladimir Matijašević takodje su posetili Red Bull akademiju tokom boravka predstavnika omladinske škole fudbala sa Banovog brda.

Povezana vest:  ITALIJANSKA LIGA, Nastavlja se borba za lidersku poziciju