poljud nazi krstKukasti krst na Poljudu, organizatori se izvinjavaju

Zloglasni kukasti krst, simbol nacističke Nemačke, bio je utisnut u travnjak terena stadiiona Poljud, uoči utakmice kvalifikacija za prvenstvo Evrope između Hrvatske i Italije, koji je završen remijem – 1:1.
Ogroman višmetarski znak, simbol najvećeg zla u istoriji čovečanstva, pod kojim su u vreme nacisticke Nemačke i u periodu Drugog svetskiog rata vršeni najveći zločini nad Jevrejima, Romima, Slovenima, osvanuo je na terenu uoči početka meča.
Portparol Fudbalskog saveza Hrvatske (NHS) Tomislav Pacak izvinio se u ime Saveza posle utakmice, rekavši da je „očigledno, kukasti krst utisnut između 24 i 48 sati pre utakmice“, prenela je agencija Hina.
-Izvinjavamo se svim gledaocima. gostima iz Italije i igračima obe reprezentacije zbog nacističkog simbola na travi Poljuda. Tehnički, radilo se o sredstvu koje je stavljeno na travnjak između 24 i 48 sati pre utakmice, tempirano da se vidi upravo za vreme meča. U poluvremenu smo to delimično sanirali koliko je bilo moguće u kratkom vremenu. i o tome smo odmah obavestili UEFA – rekao je Pacak u službenom saopštenju HNS.
On je naglasio da se „radi se o očiiglednoj sabotaži i kriminalnom delu koje osuđujemo i tražimo od policije I pravosudnih tela da otkriju krivca koji nije osramotio samo hrvatski fudbal, već i državu“.

Povezana vest:  Balak ne može da plati kaznu zbog prebrze vožnje

PHOTO: ANDREJ ISAKOVIC/AFP