fifa

Švajcarske banke prijavile moguće pranje novca u FIFA

Švajcarske banke prijavile su 53 moguća slučaja pranja novca u vezi istrage koja se vodi protiv Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) za dodelu Mundijala 2018. i 2022, saopstio je državni tužilac Švajcarske Mihael Lauber.
On je istakao da se radi o „ogromnom i kompleksnom slučaju“ koji se vodi protiv kriminalnog delovanja i pranja novca tokom kandidature za dodelu Mundijala Rusiji i Kataru, prenosi agencija AP.
Prema njegovim rečima, organizacija prvenstva sveta biće oduzeta ovim zemljama, ukoliko se dokaže da je bilo nelegalnog postupanja.
-Ne smeta mi ukoliko ovaj slučaj dovede do neke kolateralne štete – rekao je Lauber i dodao da ne isključuje moguće ispitivanje i dosadašnjeg predsednika FIFA Sepa Blatera i generalnog sekretara Žeroma Valkea, iako oni trenutno nisu pod sumnjom.
Blater je takođe, pod istragom za korupciju i iznudu koju vode američki pravosudni organi u saradnji sa švajcarskim vlastima.
Slučaj koji vode američki istražni organi tiče se optužbe da su zvaničnici FIFA primili 10 miliona dolara mita kako bi glasali da Južna Afrika dobije organizaciju SP 2010. godine. Valke se dovodio u vezu sa tim transferom novca.
Lauberov tim istraživao je i isplate u vezi prijateljskog meča između Argentine i Brazila koji je odigran u Dohi dve nedelje pre glasanja FIFA za domaćine SP 2018. i 2022.
Dvojica potpredsednika FIFA Džefri Veb sa Kajmanskih Ostrva i Urugvajac Euhenio Figeredo bili su među sedmoricom zbvaničnika FIFA koji su krajem maja uhapšeni u Cirihu pod opužbom za korupciju, na zahtev američkih vlasti za ekstradiciju.
Predsednik FFA Blater podneo je zatim ostavku na tu funkciju, samo par dana pošto je reizabran.

Povezana vest:  Fatih Terim ponovo trener Galatasaraja