michael_platini_1Platini: Ne mogu zaboraviti Hejsel, to se ne sme ponoviti

 

Bivši francuski fudbalski velikan Mišel Platini, sadašnji predsednik Evropske fudbalske federacije (UEFA), posetio je Torino u sklopu obeležavanja 25. godišnjice tragedije na briselskom stadionu Hejsel, 29. maja 1985.

Tog dana su Juventus i Liverpul igrali finalnu utakmicu tadašnjeg Kupa šampiona, sadašnje Lige šampiona. Tribina belgijskog stadiona, na kojoj su bili smešteni navijači italijanske ekipe, srušio se pošto je u obračun sa Juventusovim pristalicama krenula engleska navijačka horda. Stradalo je 39 navijača, uglavnom Juventusovih, a oko 600 ljudi je zadobilo povrede.

Povezana vest:  Švajnštajger: Idemo do titule u Brazilu

Četrnaestorici Liverpulovih navijača suđeno je zbog toga za ubistvo, a engleskim klubovima zabranjen je izlazak na evropska takmičenja pet godina. Liverpul je kažnjen jednom godinom više.

Mišel Platini tada je igrao za Juventus, koji je pobedio sa 1:0 i osvojio titulu prvaka Evrope.

-Bio sam bezbrižan kao i svi ostali igrači koji su se pripremali za važnu utakmicu. Ali susret je odigran u senci ogromne tragedije. Još uvek se sećam te utakmice, ne mogu je zaboraviti. Garantujem vam da je jedna od mojih prioritetnih zadataka u svojstvu predsednika UEFA osigurati da se takva ili neka slična tragedija više nikada ne dogodi – poručio je Platini na godišnjici tragedije koju je u Torinu organizovao Juventus.

Povezana vest:  Morinjo: 300 miliona funti nije dovoljno

Ovu godišnjicu posetili su i članovi porodica žrtava tragedije na Hejselu, kao i predstavnici Liverpula. Istovremeno, u subotu je i u Briselu obeležena 25. godišnjica tragedije na stadionu Hejsel.