uefa logo copy

HHO: Minut ćutanja u Humskoj protiv pravila UEFA

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) ocenio je da je minut ćutanja uoči utakmice između Partizana i Steaue u sredu u Beogradu, u kvalifikacijama za Ligu šampiona, protiv pravila Evropske fudbalske unije (UEFA).
HHO je istovremeno upozorio da je odluka UEFA da to dozvoli neprimerena i da je „dvostruki kriterijum“ te organizacije.
Utakmici u Beogradu prethodio je minut ćutanja u znak sećanja na stradanje i progon Srba u vojno-policijskoj akciji „Oluja“ 1995. godine, kada je iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine proterano više od 220.000 Srba, dok je gotovo 2.000 ubijeno ili nestalo.
„Taj minut ćutanja je politički čin i UEFA to nije smela da dozvoli. Naime, 5. avgusta Republika Hrvatska obeležava 20 godina od tog događaja kojim je okupirane delove svoje teritorije vratila u svoj državno-pravni poredak. No, dok Hrvatska tu akciju slavi, u Srbiji je tim povodom proglašen dan žalosti. S druge strane, UEFA je protiv splitskog Hajduka povela disciplinski postipak zbog toga što je na utakmici protiv Stromsgodseta na stadionu Poljud podignut transparent s natpisom „Olujom smo oslobodili domovinu, navijačka oluja oslobodiće hrvatski fudbal“, navodi se, između ostalog u saopštenju HHO, a prenosi portal Index.
Partizan je na svom stadionu u Humskoj pobedio Steauu sa 4:2 i nakon remija u prvom meču u Bukureštu (1;1) izborio plasman u plej-of za grupnu fazu Lige šampiona.

Povezana vest:  Mesut Ozil: Ronaldo je savršen igrač