Nemacka_WorldCup_1974SVETSKO PRVENSTVO – NEMAČKA-1974

 

Trijumf disciplinovanih Nemaca nad „totalnim fudbalom“

 

Novi trijumf Zapadne Nemačke ostvaren pred svojim navijačima, pojava sjajnog holandskog tima na svetskoj sceni i sudar dve fudbalske filozofije ta dva tima u borbi za šampionsku titulu obeležilo je prvenstvo sveta 1974. godine.

U meču za šampionski trofej disciplinovanost, praktičnost i upornost nemačkog tima pobedili su modernu viziju totalnog fudbala, inovaciju kojom su Holanđani na neki način odredili pravac savremenog fudbala, a taj duel ekipa koje se predvodile legende evropskog fudbala Franc Bekenbauer i Johan Krojf ostao je upamćen kao možda i najdinamičnije i najuzbudljivije mundijalsko finale.

Šampionat u Nemačkoj, deseti po redu, doneo je dosta inovacija, a među najznačajnijim bile su one koje su se odnosile na sistem takmičenja.

Novim formatom ukinute su četvrtfinalne i polufinalne utakmice, a ligaško takmičenje po grupama primenjeno je i u drugoj fazi. Pobednici grupa obezbeđivali su plasman u finale, dok su se drugoplasirani timovi borili za treće mesto na Mundijalu.

U kvalifikacijama za završni turnir učestvovalo je čak 99 reprezentacija, a eliminaciono “čistilište” nisu prošle izuzetno jake ekipe Engleske, Francuske, Španije i Mađarske, što se značajno odrazilo i na posetu mečevima u Zapadnoj Nemačkoj.

Plasman na prvenstvo obezbedile su četiri istočnoevropske države, a prvi put na Mundijalu učestvovao je i jedan predstavnik “crne Afrike” Zair i šampion Okeanije selekcija Australije.

Najveći šok u prvoj fazi takmičenja doživela je selekcija svetskog vicešampiona Italije. Nerešen rezultat sa Argentinom i poraz u duelu sa najprijatnijim iznenađenjem prvenstva Poljskom koštali su “azure” prolaza u sledeću fazu takmičenja.

Povezana vest:  Partizana izgubio od Petrolula

Na otvaranju šampionata Jugoslavija je odolela svetskim šampionima Brazilcima i zahvaljujcuhi sjajnoj pobedi nad Zairom od 9:0 stigla do prvog mesta u grupi. U drugi deo šampoinata plasirao se i Brazil, dok je Škotska morala da se vrati kući, iako nije izgubila ni jedan susret.

Domaćin turnira u prvoj fazi poražen je od Istočne Nemačke, za koji su, međutim, mnogi tvrdili da je bio planski kako bi se u drugoj fazi izbegli Holanđani i Brazilci, ali je brzo uspeo da se oporavi i pobedama nad Čileom i Australijom ostane u igri za šampionski trofej.

Holanđani, koji su u Nemačkoj na završnom turniru šampionata sveta učestvovali prvi put posle 1938, rutinski su prebrodili prvu fazu, dok su među osam najboljih prošli i Šveđani.

U “A” grupi druge faze takmičenja Argentina i Istočna Nemačka nisu bili dorasli rivali Holadniji i Brazilu, koji su u direktnom duelu odlučili ko će ući u finale. U veona dobroj utakmici “lale” su dodale gas u drugom poluvremenu, pa su golovima dvojice Johana – Neskensa i Krojfa skinuli Brazil sa šampionskog trona.

Seriju pobeda Poljaci su nastavili i u drugoj fazi. Prvo su bili bolji od Švedske, zatim i od Jugoslavije, ali su u odlučujcuhem meču za plasman u finale izgubili od domaćina Mundijala. Igrači Zapadne Nemačke nisu dozvolili da im se ponovi kiks iz prve faze, pa su bez problema izašli na kraj sa svim rivalima i još jednom stigli do meča za titulu prvaka sveta.

Povezana vest:  LAV KUP SRBIJE, Istorijsko gostovanje Zvezde

Finalni meč, koji prvi put nije igran u glavnom gradu organizatora šampionata, počeo je šokantnim golom Holandije u drugom minutu iz jedanaesterca. Rezultat sjajne akcije, u kojoj su Holanđani izmenjali čak 15 pasova, ne dozvolivši zbunjenom protivniku da dođe do lopte, bio je prekršaj za jedanaesterac nad Krojfom. Prvi udarac sa bele tačke u istoriji finalnih mundijalskih mečeva uspešno je izveo Neskens, pa se učinilo da će holandska fudbalska mašina samleti i grogirane Nemce.

Tim koji je maestralno predvodio Bekenbauer još jednom je demonstrirao nesalomiv duh, pa su Nemci već u 25. minutu izborili svoj jedanaesterac, koji je uspešno izveo Paul Brajtner. Pobedonosni gol za “elf” postigao je nenadmašni strelac Gerd Miler dva minuta pre kraja odlaska na odmor.

U svom 68. meču za državni tim kratkonogi strelac postigao je 62. pogodak i po završetku proslave titule svetskog šampiona objavio da mu je to bio poslednji gol u nacionalnoj selekciji, pošto je odlučio da gogletersku poziciju u ekipi prepusti mlađima.

Nakon dobrog početka Jugoslavija je doživela debakl, a uzroci slabih igara ekipe za koju mnogi tvrde da je to bio naš najbolji mundijalski tim, godinama su analizirani.

Kao i na šampionatu u Čileu kamen spoticanja predstavljale su premije. Igrači su, prema tvrdnjama svedoka, nakon prve faze takmičenja pretili i štrajkom u slučaju da im se ne isplate premije, pa je rukovodstvo Saveza uspelo da im obezbedi novac za isplatu jednog dela obećane sume.

Povezana vest:  Partizan i Zvezda pozvali na sportsko navijanje

Neispunjeno obećanje unelo je nemir i razdor u ekipu, a čitavu situaciju dodatno je destabilizovao, unapred najavljeni, odlazak glavnog čoveka selektorske komisije Miljana Miljanića, usred prvenstva u Madrid da preuzme ekipu Reala.

Susret reprezentativaca sa predsednikom Titom u Dizeldorfu, tokom Mundijala, maštovita jugoslovenska javnost iskoristila je kao podlogu za brojne predimenzionirane priče, od spekulacija da je sam Josip Broz morao da smiruje uzavrele strasti, do potpuno besmislenih i neutemeljnih tvrdnji da je predsednik države posetio Nemačku, kako bi obezbedio kredit za isplatu premija.

Bez obzira na plasman u drugu fazu jugoslovenski tim je u Nemačkoj doživeo neuspeh. Očekivanja javnosti od selekcije, o čijem izuzetnom kvalitetu je svedočila i činjenica da je nenadmašni brazilski as Pele tražio da svoju poslednju utakmicu u reprezentaciji, pred skoro 200.000 gledalaca, na prepunoj Marakani, odigra baš protiv “plavih”, bila su ogromna, ali ne i bezrazložna.

Reprezentacija Jugoslavije zaista je imala potencijal da se nadmeće sa najboljim svetskim timovima, ali čelnici organizacije su još jednom potvrdili da nisu u stanju da igračima obezbede uslove da se u potpunosti usresrede na igru, što je predstavljalo jedan od ključnih faktora za uspeh na dugim i iscrpljujućim takmičenjima poput prvenstva sveta.