derbi 149 2015 0006

Vijeira i Katai srušili Partizan u 149. večitom derbiju

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su danas na stadionu Rajko Mitić Partizan sa 3:1 u 149. „večitom“ derbiju u okviru devetog kola Super lige Srbije.
Strelci za crveno-bele bili su Ugo Vijeira u 27. i 50. minutu i Aleksandar Katai u 55. Jedini gol za Partizan postigao je Alen Stevanović u 45.
Zvezda na liderskom mestu Super lige posle devet utakmica ima 23 boda, osam više od trećeplasiranog Partizana, koji ima i utakmicu manje.
Zvezda je bila bolja na početku derbija i igrala ubedljivo do 35. minuta, posle čega je Partizan do poluvremena imao dve odlične šanse, od kojih je jednu iskoristio.
Početak je obeležila velika borba oba tima i po dve dobre prilike.
Prvo je zapretio Partizan preko Abubakara Umarua, koji je šutirao pored gola u drugom, a tri minuta kasnije u Zvezdi je pokušao Aleksandar Katai, ali je loše zahvatio loptu.
Partizan je minut kasnije ponovo pokušao, ali je Damir Kahriman odbranio udarac Andrije Živkovića, koga je odlično uposlio Darko Brašanac.
Slavoljub Srnić, koji je odigrao prvu utakmicu za crveno-bele od povratka iz Čukaričkog, mogao je do gola u 10. minutu, ali je posle dodavanja Marka Petkovića dao jak for i Živko Živković je prvi stigao do lopte.
Iako ritam utakmice nije opao, u narednih 10 minuta nije bilo prilika, a onda je ponovo Zvezda ugrozila Živkovića.
Posle velike borbe na sredini terena i nekoliko dobijenih duela igrača domaćeg tima, lopta je odšla do Petkovića, koji je ipak loše šutirao iskosa desno.
Zvezda je povela u 27. minutu posle odličnog poteza Srđana Plavšića. On je odlično dodao u prazan prostor ka Vijeiri, koji je lepim potezom prebacio Živkovića i doveo svoju ekipu u prednost.
Tempo igre domaće ekipe je posle toga počeo da opada, što je Partizanu omogućilo dve velike šanse, obe preko Stevanovića, od kojih je jednu iskoristio.
Novi fudbaler Partizana je prvo promašio gol u 42. minutu, iako je bio neometan na šest metara od Kahrimana, ali se ubrzo iskupio.
Stefan Babović je dodao loptu između Sava Pavićevića i Petkovića do Stevanovića, koji je ostao sam ispred Kahrimana i lako ga savladao.
Drugo poluvreme je počelo kao i prvo, sa po dve dobre prilike oba tima. Prvo je Umaru prošao i dodao do Stevanovića koji je loše šutnuo, a potom je Srnić iskoristio grešku crno-belih i šutirao sa oko 20 metara preko gola.
Zvezda je ponovo povela u 50. minutu. Saša Ilić je izgubio loptu koja je došla do Vijeire, a on je odličnim udarcem sa 25 metara savladao Živkovića.
Dva gola prednosti domaćem timu pet minuta kasnije doneo je Katai, posle odličnog prodora po desnoj strani u sredinu i šuta po zemlji sa 20 metara u bliži ugao Živkovića.
Zvezda je većim delom nakon toga imala igru, ali je Partizan stvarao šanse. Najbolju je imao i najbolji igrač crno-belih na ovom susretu Abubakar Umaru, koji u 80. minutu nije savladao Kahrimana, iako je bio sam i imao dovoljno vremena da se namesti.
Utakmicu je, između ostalog, obeležio i jubilej kapitena Partizana Saše Ilića, koji je odigrao svoj 25. „večiti“ derbi, čime se izjednačio sa rekorderom Momčilom Vukotićem.
„Večiti“ derbi je pratilo oko 35 hiljada gledalaca na stadionu Rajko Mitić.
Susret je prošao bez većih incidenata, a sudija Milorad Mažić je nakon trećeg gola Zvezde nakratko prekinuo meč zbog toga što je teren bio prekriven dimom nakon paljenja baklji gostujućih navijača.

Povezana vest:  Jorgačević povređen, Brkić na golu

PHOTO: Antonio Ahel/ATAIMGAES