bufon tuga

Maldini ogorčen što Bufon nije kandidat za Zlatnu loptu

Legenda Milana Paolo Maldini pridružio se kritičarima liste kandidata za Zlatnu loptu koja je juče „procurela“ iz FIFA, a na kojoj nije njegov bivši saigrač iz reprezentacije golman Đanluiđi Bufon.
Lista od 59 kandidata za izbor najboljeg igrača sveta u 2015, objavljena je juče u „Gazeti delo sport“.
-Činjenica da Bufon nije među kandidatima govori o tome da je ova nagrada izgubila na kredibilitetu – rekao je Maldini za „Gazetu delo sport“.
„Ovaj trofej je izgubio na vrednosti s obzirom na to da je očigledno najvažnije ugoditi nekim klubovima i federacijama“, rekao je bivši igrač Milana.
On smara da na listi nije trebalo da se nađu golman Barselone Klaudio Bravo i čuvar mreže Arsenala David Ospina.
-Điđi zaslužuje da bude na listi zbog svega što je ostvario. U 38. godini on je i dalje jedan od najboljih golmana današnjice – rekao je Maldini.
-U redu je, priznajem da Manuel Nojer i Tibo Kurtoa treba da budu nominovani, ali zašto Bravo i Ospina – rekao je Maldini.
On je naglasio da je normalno da se kao kriterijum računa timski uspeh, pa je stoga još nelogičije zašto Bufon nije kandidovan kada je sa Juventusom igrao u finalu Lige šampiona i sa njima osvojio titulu prvaka Italije.
Lista kandidata za Zlatnu loptu biće skraćena na 23 imena u decembru, da bi ime pobednika bilo objavljeno na svečanosti u Cirihu 11. januara.
Poslednji put je golman bio proglašen za najboljeg 1963. kada je to priznanje pripalo Rusu Levu Jašinu
Bivši igrač Juventusa, sadašnji selektor Francuske Didije Dešam takođe smatra da izostavljanje Bufonovog imena sa liste nema smisla.
Bufon koji je 2006. bio drugi u izboru za Zlatnu loptu devet puta je bio proglašavan za najboljeg italijanskog golmana. On je takođe 2006. dobio prestižnu nagradu Jašin, pošto je te sezone primio svega dva gola u sedam utakmica na Mundijalu u Nemačkoj, kada je Italija osvojila titulu.
Bufon je za „azure“ branio na 150 utakmica što ga čini igračem sa najvećim brojem nastupa za italijansku reprezentaciju.

Povezana vest:  Srbija bolja od Kipra, Muslin debitovao pobedom