OttoRehhagelI_selektor_grckaSP JUŽNA AFRIKA

 

Rehagel najveći adut Grka na Mundijalu

 

Selektor fudbalske reprezentacije Grčke, iskusni nemački stručnjak Oto Rehagel, biće glavni adut Helena na predstojećem šampionatu sveta u Južnoj Africi do 11. juna do 11. jula.

Čovek koga vatreni grčki navijači zovu „kralj Oto“ s pravom može da se pohvali da je iz korena promenio istoriju grčkog reprezentativnog fudbala osvajanjem titule prvaka Evrope pre šest godina na šampionatu Evrope u Portugaliji.

Sa timom kome niko nije predviđao da će proći pvi krug, izuzetno defanzivnom taktikom i postavkom igre u kojoj je zadržana u savremenom fudbalu davno zaboravljena uloga libera u odbrani, Rehagel je uspeo da stigne do krova Evrope.

Da je taj uspeh ravan senzaciji pokazuju i rezultati u narednom periodu pošto se Grci nisu kvalifikovali na Svetsko prvenstvo 2006. u Nemačkoj, dok su pehar kontinentalnog prvaka pre dve godine u Austriji i Švajcarskoj predali eliminacijom već u prvoj fazi.

Grci će na Mondijalu nastupiti tek drugi put, a sećanje na premijerno učešće 1994. godine u SAD, traumatično je za njihove navijače. Grčka reprezentacija je pre 16 godina u utakmicama sa Argentinom, Nigerijom i Bugarskom zabeležila tri poraza uz katastrofalnu gol-razliku 0:10!

Povezana vest:  Ilija Stolica novi trener Voždovca

Od tada su se, međutim, stvari dosta promenile na bolje. Velika ulaganja u klupski fudbal i konstantno jačanje lige doprineli su puno podizanju kvaliteta državnog tima.

Selektor Rehagel smatra da trenutno na raspolaganju ima najbolje igrače od kada je došao u Grčku pre devet godina.

U Južnoj Africi očekuje se da konce igre na sredini terena od prekaljenih Jorgosa Karagunisa i Kostasa Kacuranisa preuzme talentovani Sotirios Ninis. Rehagel je veoma dobro u veznom redu koristio i sposobnosti Aleksandrosa Ciolisa, koji je poznat po izuzetno jakom šutu.

Ključni igrači odbrane, koja je od dolaska Rehagela na klupu Helena najbitniji deo tima, biće Sokratis Papastatopulos i Vangelis Moras. Njih dvojicu zbog koprulentnosti i ispoljene sigurnosti kada igraju u tandemu navijači nazivaju „kulama bliznakinjama“.

Veliko iskustvo ima čitav defanzivni red Grka, a ne bi bilo iznanjenje ukoliko se u startnoj postavi nađu Lukaš Vintra, Avram Papadopulos ili Sotirios Kirjakos.

Povezana vest:  Škrtel polomio kost desnog stopala

U napadu Grčke centralno mesto zauzima trenutno njihov najkvalitetniji igrač Teofanis Gekas. Godinama jednom od najubojitijih napadača u nemačkoj Bundes ligi, društvo pred protivničkim golom praviće iskusni Jorgos Samaras, dok je jedan od junaka „Eura 2004“ Angelos Haristeas istisnut iz startne postave.

Grci su u veoma izjednačenoj grupi, u kojoj su se borili sa Švajcarcima i Turcima, odigrali nekoliko vrlo uzbudljivih utakmica, a prvo mesto i direktan plasman na šampionat sveta izmakli su im pre svega zahvaljujući nerešenim rezultatima na gostovanjima Izraelu i Moldaviji.

U baražu im je rival bila selekcija Ukrajine, a većina fudbalskih stručnjaka složila se da je to trebalo da bude najneizvesniji duel doigravanja na Starom kontinentu. Nakon 0:0 u Atini, odluka je doneta u Donjecku, gde je četvrtfinalista prošlog Mondijala položio oružje izgubivši na svom terenu sa 1:0. Grci su danima slavili strelca jedinog pogotka na tom meču Dimitriosa Salpingidisa.

Povezana vest:  JELEN SUPER LIGA, Hajduk pobedio Novi Pazar, Rad i BSAK igrali nerešeno

Zanimljivo je da će Grčka već u prvoj fazi Svetskog prvenstva odmeriti snage sa Argentinom i Nigerijom, ekipama koje su ostale u ružnom sećanju svim tamošnjim ljubiteljima fubala nakon šampionata u SAD. Treći rival u grupi, reprezentacija Južne Koreje, po stilu igre možda najviše podseća na Grke.

Put do Južne Afrike:

Druga grupa Evropske zone: Luksemburg – Grčka 0:3 (0:2) Letonija – Grčka 0:2 (0:0) Grčka – Moldavija 3:0 (2:0) Grčka – Švajcarska 1:2 (0:1) Izrael – Grčka 1:1 (0:1) Grčka – Izrael 2:1 (1:0) Švajcarska – Grčka 2:0 (0:0) Moldavija – Grčka 1:1 (0:1) Grčka – Letonija 5:2 (1:2) Grčka – Luksemburg 2:1 (2:0) 1. ŠVAJCARSKA 10 6 3 1 18: 8 21, 2. GRČKA 10 6 2 2 20:10 20, 3. Letinija 10 5 2 3 18:15 17, 4. Izrael 10 4 4 2 20:10 16, 5. Luksemburg 10 1 2 7 4:25 5, 6. Moldavija 10 0 3 7 6:18 3 Baraž: Grčka – Ukrajina 0:0 Ukrajina – Grčka 0:1 (0:0)