bane ivanovic kzn okt 2014 2

Ivanović: Česi kao uzor, tim važniji od pojedinca

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Branislav Ivanović izjavio je danas da bi selekcija Česke u budućnosti mogla da bude uzor srpskom timu, pre svega kada je u pitanju disciplina i odgovornost u igri.
Ivanović je na pitanje čeških novinara kako je moguće da Srbija sa toliko velikih imena u timu ne ide na Evropsko prvenstvo, a Česka, bez ijedne zvezde, ide, rekao:
-Nama je najteže što nismo na EP jer znamo da imamo mnogo kvalitetne igrače. Ali, ne smemo da gledamo u prošlost, treba da se ponašamo kao Česi, koji su bez zvučnih imena, ali koji su disciplinovana ekipa i kolektivno među najjačima u Evropi – rekao je Ivanović na konferenciji za medije u Ostravi.
On je otkrio da su srpski fudbaleri u pripremi meča odgledali tri utakmice Češke i videli ekipu koja igra disciplinovano i ofanzivno i defanzivno.
-Deluju mnogo kompaktno, tvrdo, protiv njih je potrebno mnogo trčanja, dugo ne menjaju sistem igre. Možda ne zvuče atraktivno, ali su protivnik za svaki respect – naveo je Ivanović.
Sa kapitenom se složio i selektor Radovan Ćurčić, koji je ocenio da su Česi najbolja moguća provera u ovom trenutku i da je srpski tim upravo zbog snage izabrao takvog rivala.
-Pokazali smo želju da se izmerimo sa njima i da vidimo trenutno gde su naši kvaliteti, a gde su greške. Iz ovog meča možemo da dobijemo mnogo, svaka utakmica je dobitak. Šta možemo da izgubimo? Ne verujem da možemo puno, samopouzdanje u ekipi je poraslo, naročito posle Albanije. Igrači opet imaju veru u sebe i mislim da to jedna utakmica ne može da nam oduzme – poručio je Ćurčić i ponovio da nije zabrinut što kapiten Ivanović i Duško Tošić nisu odigrali nijednu utakmicu u poslednjih mesec dana i da je uveren da će oni, zahvaljujući svom kvalitetu i iskustvu, sutra da budu na nivou.
Ivanović i Ćurčić su prokomentarisali i kaznu UEFA Nemanji Matiću od tri i Aleksandru Kolarovu od jedne utakmice suspenzije.
-Prestrogo, to je moje lično mišljenje. Nadam se da će se pokrenuti postupak i da će ljudi koji su odgovorni realno sagledati situaciju da ne bismo već na startu sledećih kvalifikacija bili oslabljeni. Ali, kolektivno moramo da budemo spremni i uvek nadoknadimo izostanak jednog ili dvojice igrača, pa makar su u pitanju dva najbitnija igrača za našu ekipu- istakao je Ivanović.
-Očekivana kazna kod Kolarova, kod Matića smo mislili da će biti dve, ali žalićemo se i nadamo se da će žalba biti uslišena. Obojica su bitni, ali šta je tu je, ne smemo da zavisimo od jednog ili dva igrača, bez obzira koliko su važni – jasan je Ćurčić.
Ivanović je na kraju rekao da se raduje susretu sa Petrom Čehom, dugogodišnjim saigračem iz Čelsija.
-Najviše sam voleo kada sam igrao sa njim iza. Za mene je on stub i ikona Čelsija, po mom mišljenju najbolji golman sa kojim sam sarađivao. Njegove zasluge su više od polovine za sve trofeje koje smo zajedno osvojili – rekao je Ivanović i konstatovao da ne zna u kakvoj je formi, kao i da nijedan pojedinac iz Čelsija ne može da bude glavni krivac, ni glavni junak, jer je fudbal kolektivan sport.
-Svaki igrač u Čelsiju zna da nije do njega i da moramo sve kolektivno da prebrodimo. Nadam se da ću biti zdrav, da se vratim sutra, a o formi je teško pričati jer nisam igrao mesec dana – zaključio je Ivanović.
Prijateljska utakmica između Češke i Srbije igra se sutra od 20.30 sati na stadionu „Vitkovice arena“ u Ostravi.

Povezana vest:  Španska liga, 28. kolo, Real i Barsa nastavljaju trku za titulu