italija_World_cup_1990_posterSVETSKO PRVENSTVO – ITALIJA-1990

 

Kako su izbačeni Meksiko i Čile

 

Francuski sudija Mišel Votro produžio je prvi produžetak polufinalne utakmice između Italije i Argentine za čak osam minuta, pošto je zaboravio da pogleda na časovnik.

U dodatnih 40, umesto uobičajenih 30 minuta nije postignut ni jedan gol, a plasman u finale, boljim izvodenjem jedanaesteraca, obezbedila je Argentina.

Na prvenstvu sveta u Italiji Zapadna Nemačka je treći put uzastopno igrala u finalu. Za razliku od prethodna dva puta Nemci su ovog puta uspeli da pobede i osvoje treću titulu svetskog prvaka i izjednače se po broju trofeja sa selekcijama Italije i Brazila.

Finale italijanskog Mundijala predstavljalo je reprizu prethodnog šampionata i to je bio prvi slučaj da dve iste ekipe na dva uzastopna prvenstva igraju meč za titulu svetskog prvaka.

Reprezentacija Meksika izbačena je iz kvalifikacija za šampionat u Italiji, pošto je FIFA 30. juna 1988. godine izrekla dvogodišnju suspenziju fudbalskom Savezu te zemlje zato što su falsifikovali datume rođenja igračima na takmičenjima mlađih kategorija.

Tokom kvalifikacione utakmice za Mundijal u Italiji između Brazila i Čilea, u 67. minutu, pri rezutlatu 1:0 za “karioke”, golman gostiju Roberto Rohas pao je “kao pokošen” kada je pored njega pala baklja“ bačena sa tribina.

Povezana vest:  Ibra dao dva gola, promašio penal, PSŽ-u samo bod

Lekari i saigrači su odmah pružili pomoć Rohasu koji je obilno krvario, a potom doneli odluku da napuste teren. Kasnijom istragom, na osnovu video snimka utvrđeno da je Rohas simulirao i da ga baklja nije ni okrznula.

Dokazano je i da je Rohas namerno posekao sam sebe, pa je meč registrovan rezultatom 2:0 za Brazil, dok je FIFA odmah izbacila Čile iz takmičenja i zabranila mu učešće u kvalifikacijama za sledeći šampionat u SAD.

Selekcija Libije odustala je od takmičenja u drugom krugu kvalifikacija, pa je FIFA donela odluku da se obrišu svi njeni rezultati.

Kamerunski reprezentativac Rože Mila zahvaljujućim dobrim i efikasnim igrama i specifičnom načinu radovanja postao je miljenik navijača širom sveta.

Mila je igrao za Kamerun na Mundijalu u Španiji 1982, a pet godina kasnije odlučio je da ode u fudbalsku penziju i otišao da živi na ostrvu u Indijskom okeanu, oko 200 kilometara istočno od Madagaskara.

Povezana vest:  Petrović: Za Hrvate se spremamo kao za svaki drugi meč

Osim što je igrao za lokalni fudbalski klub, Mila se bavio ribolovom, ali je 1990. godine prihvatio poziv kamerunskog selektora Valerija Nepomnjaščija i priključio se ekipi na Mudijalu u Italiji.

Sa četiri postignuta gola on je bio najzaslužniji za dobre igre Kameruna, koji je zaustavljen na samo korak od plasmana u polufinale. Posle sjajnih partija Kamerunaca u Italiji FIFA je odlučila da na sledećem šampionatu u SAD, umesto dotadašnje dve, učestvuju tri afričke ekipe.

Šampionat u Italiji sa 2,21 gola po meču najneefikasniji je Mundijal od svih dosadašnjih. Na prvenstvu se igralo veom grubo i prljavo o čemu svedoči čak 16 crvenih kartona, što je više nego što su igrači dobili na prethodna dva turnira u Meksiku i Španiji.

Nemac Franc Bekenbauer jedini je uspeo da trofej namenjen svetskom prvaku podigne i kao kapiten i kao trener reprezentacije.

Slavni Nemac prvo je šampionski trofej osvojio na Mundijalu u Nemačkoj 1970, a zatim je kao šef stručnog štaba predvodio elf do trofeja u Italiji 1990.

Golman italijanske reprezentacije Valter Zenga nije primio gol čak 517 minuta, što predstavlja mundijalski rekord.

Povezana vest:  Mirković: Dobro ću razmisliti šta ću dalje

Kamerun je u istoriju Muniđala ušao i kao prva selekcija koja se plasirala u drugu fazu takmičenja, iako je imala negativnu gol razliku. Afrički tim je zabeležio dve pobede sa po golom razlike, protiv Argentine i Rumunije, ali je izgubio od ŠSR-a sa čak 4:0.

Kvalifikacionu utakmicu u Lagosu između Nigerije i Angole, odigranu 12. avgusta 1989, posmatralo je 80.000 ljudi, na stadionu čiji je kapacitet 60.000 mesta. U velikoj gužvi na stadionu nastradalo je čak 13 navijača.

Branilac titule svetskog šampiona Argentina porazom je počela takmičenje na Mundijalu u Italiji. U duelu sa Kamerunom, koji je meč završio sa devetoricom igrača, oni su izgubili sa 1:0.

Argentina je i na premijernom meču na Mundijalu u Španiji, gde je takođe stigla kao prvak sveta, istim rezultatom izgubila duel sa Belgijom.

Najbolji igrač i strelac 14. svetskog prvenstva na Mundijalu u Italiji Salvatore Skilaći postigao je čak šest od svojih sedam pogodaka u dresu “azura”. Pre takmičenja na apeninskom poluostrvu Skilaći je odigrao samo jedan meč u dresu sa državnim grbom.