milovan_rajevac_selektor_ganaSP JUŽNA AFRIKA

 

Rajevac predvodi Ganu

Jedna od najboljih afričkih selekcija, reprezentacija Gane koju će na šampionatu sveta u Južnoj Africi od 11. juna do 11. jula sa klupe predvoditi srpski stručnjak Milovan Rajevac, pokušaće da ponovi uspeh iz 2006. godine i plasira se u osminu finala.

 

„Crne zvezde“, među kojima više nema nekadasnjeg štopera minhenskog Bajerna i italijanske Rome Samjuela Kufura, biće u Južnoj Africi bogatije za četiri godine reprezentativnog iskustva. U međuvremenu su mnogi od njih poput Mikaela Esijena, Kvadva Asaomoe i Metjua Amoaha, postali nosioci igre u svojim klubovima.

 

Velike probleme Rajevac će imati sa povredama ključnih igrača. Najvći gubitak je izostanak Esijena, koga su po svaku cenu želeli da vide kao vođu državnog tima na Mundijalu. Vest o Esijenovom definitivnom odustajanju od šampionata sveta ljubiteljima fudbala u Gani je saopštena u poslednjem trenutku iako su britanski mediji mnogo ranije tvrdili da su šanse da prvotimac londonskog Čelsija zaigra u Južnoj Africi minimalne.

 

Česte povrede muče i iskusnog Stefana Apiju, jednog od prvih fudbalera iz Gane koji je uspešno izgradio karijeru u Evropu. Ovaj 30. godišnji fudbaler sredine terena u minule dve sezone odigrao je svega nekoliko utakmica za tim Bolonje zbog konstantnih problema sa povredom kolena.

Povezana vest:  Tores sa dva gola odveo Atletiko preko Reala

 

Na sve ove nedaće selektora Rajevca treba dodati i tegobe sa leđima koje ima stub odbrane Gane Džon Mensah, igrač koga navijači u domovini zbog izuzetne fizičke snage zovu „Stena“.

 

Od igrača koje ništa ne sprečava da u Južnoj Africi pruže maksimum po kvalitetu se izdvajaju pomenuti vezni fudbaler Asamoa, kao i napadači Amoah i Asamoa Gijan. Suli Muntari je prošle sezone bio jedan od najzapaženijih u timu Intera, dok ga je ove godine Žoze Murinjo znatno manje koristio.

 

U odbrani mnogo toga zavisi od nivoa spremnosti Mensaha, koji je i na Mundijalu u Nemačkoj „pokrivao“ greške ostalih saigrača u defanzivnoj liniji.

 

Desni bek Džon Pantsil, koji igra za engleski Fulam, izvanredno se ubacuje u napadačke akcije, a od igrača koji će činiti poslednji bedem pred golom Ričarda Kingsona iskustvom pleni 32. godinšnji Erik Ado.

Povezana vest:  Trezege dve godine u dresu River Plate

 

U odsustvu Esijena, na sredini terena se očekuju dobre partije Asamoe, Muntarija i Kevina-Prinsa Boatenga, za koga je Fudbalski savez Gane vodio veliku borbu sa Nemcima, pošto je rođen u Berlinu i igrao je za sve mlađe selekcije „pancera“. Boateng tek treba da debituje za Ganu, a na Mundijalu u Južnoj Africi će pokazati kako se uklopio u novu sredinu.

 

U napadu su mesta u stratnoj postavi rezervisana za Amoaha i Gijana, koji su i u Nemačkoj igrali u tandemu.

 

Gana je u afričkim kvalifikacijama bila favorit, ali mimo svih očekivanja u drugoj rundi vodlia je žestoku borbu sa reprezentacijom Gabona. U završnom krugu nije bilo većih problema za „crne zvezde“, koje su u konkurenciji Benina, Malija i Sudana osvojile prve mesto.

 

Na prošlom Svetskom prvenstvu po načinu igre i izraženom kolektivnom duhu Gana je predstavljala osveženje. Nakon startnog poraza od Italije (2:0) tadašnji selektor Ratomir Dujković uspeo je da sa svojim izabranicima negira stereotip o slabom voljnom momentu afričkih selekcija. Do kraja takmičenja po grupama „crne zvezde“ su pobedile Češku i SAD, a u osmini finala pružile su dostojan otpor Brazilu.

Povezana vest:  Het-trikovima Suareza i Kavanija, Urugvaj razbio Indoneziju

 

U Južnoj Africi biće veoma motivisani da se na svom kontinentu nadigravaju sa reprezentacijama Nemačke, Srbije i Australije, a ukoliko uspeju da prebrode prvi krug, ne bi to bilo nikakvo iznenađenje s obzirom da ceo svet sada dobro poznaje njihove kvalitete.

 

Put do Južne Afrike:

 

Druga runda afričkih kvalifikacija, peta grupa Gana – Libija 3:0 (1:0) Lesoto – Gana 2:3 (0:1) Gabon – Ghana 2:0 (2:0) Gana – Gabon 2:0 (2:0) Libija – Gana 1:0 (0:0) Gana – Lesoto 3:0 (2:0)

 

1. GANA 6 4 0 2 11: 5 12

 

2. GABON 6 4 0 2 8: 3 12

 

3. Libija 6 4 0 2 7: 4 12

 

4. Lesoto 6 0 0 6 2:16 0

 

 

Treća runda afričkih kvalifikacija, treća grupa: Gana – Benin 1:0 (1:0) Mali – Gana 0:2 (0:0) Sudan – Gana 0:2 (0:1) Gana – Sudan 2:0 (1:0) Benin – Gana 1:0 (0:0) Gana – Mali 2:2 (0:1)

 

1. GANA 6 4 1 1 9:3 13

 

2. Benin 6 3 1 2 6:6 10

 

3. Mali 6 2 3 1 8:7 9

 

4. Sudan 6 0 1 5 2:9 1