bert_van_marvijik_holandijaSP JUŽNA AFRIKA

 

Holandija među favoritima iz senke za titulu prvaka sveta

 

Fudbalska reprezentacija Holandije spada u grupu timova koji važe za favorite iz senke za osvajanje titule prvaka sveta na šampionatu u Južnoj Africi od 11. juna do 11. jula.

 

Od sredine sedamdesetih godina holandski državni tim na svako veliko takmičenje odlazi sa najvišim ambicijama, a jedini trijumf ostvarili su 1988. godine na Evropskom prvenstvu u Zapadnoj Nemačkoj.

 

Po celom svetu Holanđane prati veliki broj razdraganih navijača, a u Južnoj Africi imaće dodatnu podršku Bura, doseljenika iz zemlje lala i vetrenjača koji su došli na crni kontinent u XIX veku.

 

Napadački fudbal sa dosta šansi i lepih akcija odlike su holandskog fudbala još od doba kada je selektor bio čuveni Rinus Mihels. Na poslednjim velikim takmičenjima Holanđani su redovno imali siloviti start, ali su po pravilu zakazivali u eliminacionim mečevima.

 

Povezana vest:  Bekenbauer: poraz u Mančesteru jedan od najlepših

Na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. „lale“ su eliminisane u osmini finala od Portugalije, dok su dve godine kasnije na kontinentalnom šampionatu u Austriji i Švajcarskoj nakon produžetaka poražene od Rusa u četvrtfinalu.

 

Nakon kraha na „Euru“ nekadašnjeg vrsnog golgetera Marka van Bastena na selektorskoj klupi nasledio je iskusni 58. godišnji stručnjak Bert van Marvajk, koji je trenersko ime izgrađivao u poznatim holandskim i nemačkim klubovima zaključno sa Fejenordom.

 

Van Marvajk nije previše eksperimentisao, pošto je zadržao „kostur“ Van Bastenove selekcije s tim što se zahvalio vremešnim igračima poput golmana Edvina van der Sara i u poslednje vreme često povređivanog napadača Ruda van Nistelroja.

 

U državni tim ubačeni su neki novi igrači poput Edsona Brafhajda, Gregorija van der Vila i Stijna Šarsa.

 

Među holandskim novinarima najdiskutabilniji je Van Marvajkov izbor napadača s obzirom da ni Dirk KUjt ni Klas Jan Huntelar nisu u naročito dobroj formi, a za selekciju koja je decenijama bila prepoznatljiva po izvanrednim strelcima to može da predstavlja izraziti problem.

Povezana vest:  Murinjo: Svi u Realu moraju da podignu nivo igre

 

Osim KUjta i Huntelara, šansU u napadu čekaju i ove sezone često odsutan zbog povreda Robin van Persi i Elijero Elija, koji igra veoma dobro u Hamburgu, ali je za državni tim nastupio samo šest puta pa se postavlja pitanje koliko je uklopljen sa ostakom ekipe.

 

Na sredini terena Van Marvajk će se naći na „slatkim mukama“ pošto su se, igrajući za minhenski Bajern odnosno Inter, ove sezone posebno istakli Arjen Roben i Vesli Snajder. Ne bi trebalo zaboraviti ni prvotimca Real Madrida Rafaela van der Varta koji ima izuzetne organizatorske sposobnosti.

 

U odbrani će odgovornost preuzeti najiskusniji – Đovani van BronkhoRst, Adnre Ojer, Joris Matijsen, Kalid Bularuz i Džoni Heitinga, a do mlađih snaga nameće se Brafhajd, koga je Bajern pozajmio škotskom Seltiku.

 

Nakon povlačenja Van der Sara šansu na golu je najzad dobio 28. godišnji čuvar mreže Ajaksa Marten Stekelenburg.

Povezana vest:  Kanada domaćin Svetskog prvenstva za žene 2015.

 

Holandija je veoma ubedljivo odradila posao u kvalifikacijama, završivši nadmetanje u grupi sa maksimalnim učinkom i impozantnom gol razlikom 27:2.

 

Na šampionatu sveta očekuje ih nova prilika da se dokažu, a u E grupi u kojoj su još i Danska, Kamerun i Japan ne bi trebalo da imaju puno problema. Prva iskušenja za njih slede tek u eliminacionoj fazi.

 

Put do Južne Afrike:

 

Osma grupa evropske zone kvalifikacija: Makedonija – Holandija 1:2 (0:0) Holandija – Island 2:0 (1:0) Norveška – Holandija 0:1 (0:0) Holandija – Škotska 3:0 (1:0) Holandija – Makedonija 4:0 (3:0) Island – Holandija 1:2 (0:2) Holandija – Norveška 2:0 (1:0) Škotska – Holandija 0:1 (0:0)

 

1. HOLANDIJA 8 8 0 0 17: 2 24

 

2. Norveška 8 4 2 2 9:7 14

 

3. Škotska 8 3 1 4 6:11 10

 

4. Makedonija 8 2 1 5 5:11 7

 

5. Island 8 1 2 5 7:13 5