futsal

Jokić veruje u dobru organizaciju EP u futsalu u Beogradu

Direktor Evropskog prvenstva u futsalu u Beogradu Zdravko Jokić izjavio je danas da veruje da će Srbija i u organizaciji tog takmičenja sa najvišom ocenom položiti ispit kada je reč o domaćinstvu velikih sportskih dogadjaja.
-Sama organizacija dogadjaja traje duže od godinu dana i sada smo u završnici. Ne radimo ovo prvi put, imamo iskustva iz 2011. godine kada smo bili domaćini Evropskog prvenstva u fudbalu za mladje od 17 godina. Tada smo uspešno položili ispit, Uefa je bila veoma zadovoljna, a siguran sam da će tako biti i ovog puta. Angažovano je oko 40 ljudi iz FSS-a, imamo podršku grada, a tu je i četrdesetak volontera. Uefa plaća kompletnu organizaciju, Beogradsku arenu, hotele, transport, a angažovane su i domaće firme, odnosno infrastruktura, i to je ono što je sjajno za Beograd – rekao je Jokić za sajt Fudbalskog saveza Srbije.
Evropsko prvenstvo u futsalu održaće se od 2. do 13. februara u Beogradskoj areni. Beograd je ovog meseca uspešno organizovao Evropsko prvenstvo u vaterpolu, a u Beogradskoj areni bila su postavljena dva bazena. Sada to mora da se demontira i da se postavi parket.
-U Arenu ulazimo 28. januara u ponoć i odmah će početi radovi na preuredjenju hale. Umesto bazena stavlja se parket u crnoj boji koji je već stigao iz Italije. Takodje, biće postavljena velika zavesa koja će ograditi deo Arene iza gola. Taj deo je predvidjen za VIP prostor i za konferencije za medije, a uklonićemo odredjen broj redova za sedenje – rekao je Jokić.
On je dodao da je za publiku u Areni predvidjen nivo 200 i nivo 400 i da će biti otvoreno oko 6.000 mesta, ali da postoji mogućnost da se proširi na 10.000 sedišta. Jokić je ocenio da su cene ulaznica povoljne, pošto prva kategorija košta 600 dinara, a druga 350. 
Svaka pojedinačna karta važi za obe utakmice tog dana. Termini utakmica su od 18.30h i 21.00. Uz utakmice biće i mnogo propratnih sadržaja, pa će na jednom delu Arene biti priredjena izložba o deci izbeglicama, kako bi se podigla svest o problemima mališana iz Sirije. 
-To je organizovano u saradnji sa fondacijom Uefa. Nadamo se da će futsal okupiti cele porodice, jer propagira fer-plej na terenu, ali i takvo navijanje. Preduzeli smo i sve mere ozbiljne kontrole ulaska, tako da se zaista svi mogu osećati apsolutno sigurno – naveo je Jokić.
Srbija će igrati u Grupi A s Portugalom i Slovenijom, a prvi meč na turniru izabranici Ace Kovačevića igraće 2. februara protiv Slovenije. U Grupi B su Španija, Ukrajina i Madjarska, u Grupi C Rusija, Hrvatska i Kazahstan, a u Grupi D Italija, Češka i Azerbejdžan. 
Jokić je naveo da je „realan uspeh“ da srpski tim prodje prvi krug, a da će više od toga biti veliki uspeh.
-Na Evropskom prvenstvu učestvuju ekipe koje možda nisu toliko uspešne u fudbalu, ali su sjajne u futsalu, kao što su Kazahstan i Azerbejdžan, koje imaju veliki broj igrača iz Brazila. Italija je evropski prvak, Portugal ima najboljeg igrača na svetu, Rikardinja, Španija je veoma jaka. Srbija je na dosadašnjim takmičenjima stizala do petog mesta, što je sredina. Mi se nadamo da ćemo pobediti Slovence. Posle igramo sa Portugalom, nikada nismo uspeli da ga pobedimo, a dobili smo Italijane 3:1. Važno je da naša reprezentacija igra dobro, a sigurno je da će za publiku biti mnogo atraktivnije što duže budemo na takmičenju – rekao je Jokić.
On je ocenio da će se za titulu evropskog prvaka boriti Španija, Italija i Rusija, ali da ne bi bio iznenadjen ako Kazahstan i Azerbejdžan izbiju u prvi plan zbog velikog broja Brazilaca u svojim redovima. Jokić je rekao da će poslednjih dana januara u Beograd stići reprezentacije učesnice.
-Prvo stiže španska reprezentacija, ona traži i dodatne termine za trening pa smo posebno za njih ugovorili sale Šumice, Novi Beograd i Banjicu gde će održavati dodatne treninge. Inače, sve reprezentacije smeštene su u hotelima Hajat i Kraun Plaza, po šest nacionalnih timova u svakom hotelu – dodao je on.
On je objasnio da Uefa takmičenja u futsalu organizuje kao zabavu.
-Imaćemo plesne grupe, muziku, otvaranje neće biti klasično sa govorima, već će biti plesne grupe izmešane sa decom na terenu, uz specijalne svetlosne efekte. Animatori će zabavljati publiku na poluvremenu, ali i izmedju utakmica. Imaćemo i zone za navijače, deca će moći da biraju zastave koje će im biti naslikane na obrazima i na čelu, a publika će učestvovati u raznim nagradnim igrama. Osim ‘topa’ iz kog ćemo ispaljivati majice, delićemo i ulaznice za mečeve na šampionatu. Glavna nagrada će biti karte za Evropsko prvenstvo u fudbalu u Francuskoj, sa obezbedjenim avionskim prevozom i smeštajem. Nagradjeni će moći da izaberu koji meč žele da gledaju – dodao je Jokić. 

Povezana vest:  Pari Sen Žermen treći put uzastopno šampion Francuske