carlos_dungaSP JUŽNA AFRIKA

 

Brazil večiti favorit za titulu

 

Državni tim Brazila, koji je u bogatoj istoriji čak pet puta osvajao pehar namenjen planetarnom šampionu, važi za večitog favorita na Mundijalu.

Slavna tradicija nacije kojoj je fudbal jedna od najvažnijih stvari u životu obavezuje „karioke“ da uvek jurišaju na tron, a kvalitet fudbalera čini da su visoke ambicije skoro uvek potkrepljene.

Brazil je jedina drrzava koja je učestvovala na svim prvenstvima sveta, a najbolji fudbaleri južnoameričkog giganta jedini su koji su se pet puta peli na krov sveta. Poslednji put Brazilci su se radovali pre osam godina na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji.

Pre četiri godine u Nemačkoj Brazilci su imali tim koji bi svaki selektor na svetu poželeo na okupu. Ronaldinjo je bio ubedljivo najbolji igrač na svetu, Adrijano je pružao blistave partije u dresu Intera, dok se Evropa divila mladom Kaki koji je ubirao prve plodove ogromnog talenta.

Ekipa sadašnjeg selektora Južne Afrike Karlosa Alberta Pareire, koji je sa Brazilcima na šampionatu održanom 1994. godine u SAD osvojio titulu, u Nemačkoj je igrala poptuno suprotno od očekivanja fudbalskih fanatika u domovini. Do četvrtfinala su se nekako provukli, ali je tada iskusniji sastav Francuza znalački iskoristio sve mane favorita i eliminisao ga.

Povezana vest:  SUPERLIGA SRBIJE, Partizan u prvom kolu čeka Inđiju, Zvezda u Smederevu

Nakon Mundijala za selektora je imenovan Karlos Dunga, kapiten šampionske generacije koja je pre 16 godina donela u Brazil četvrti pehar planetarnog prvaka. Iako je bio veoma zahvalan fudbaler, kao selektor je doživeo mnoge neoprijatnosti od navijača.

Navikli da od ljubimaca gledaju atratkivan fudbal sa mnogo egzibicionih poteza, brazilski fanovi nisu imali razumevanja za Dungine taktičke finese tokom kvalifikacija. Svaki eventualni kiks u javnosti je dočekan „na nož“, a uvrede na Dungin račun su pljuštale na sve strane.

Mnogo veći problem od nezadovoljstva javnosti za Dungu je predstavljala promenljiva forma glavnih aduta. Zbog čestih povreda ili slabijih izdanja selektor „karioka“ se hrabro odrekao Ronaldinja, Adrijana i Alešandra Patoa.

U njihovom odustvu ekipu će predvoditi Kaka, koji i dalje važi za jednog od najboljih fudbalera na svetu. Kreator igre „karioka“ nije imao blistavu sezonu u madridskom Realu, ali je Dungino poverenje u njega neosporno.

Na sredini terena ne vlada tolika konkurencija kao prethodnih godina. Čini se da ovoga puta selekcija Brazila ima mnogo više radnika nego što je to pre bio slučaj. Iskusni Žilberto Silva i Felipe Melo boriće se za pociciju zadnjeg veznog, mladom Elanu je snažan sut iz daljine najbolja preporuka, dok je Žosue (kao i čitav tim Volfsburga) igrao mnogo bolje pre godinu dana.

Povezana vest:  Ronaldo: Osvajanje LŠ u Lisabonu - šlag na torti

Nekada velika nada brazilskog fudbala Žulio Baptista i u Romi mnogo više vremena provodi na klupi, pa bi bilo pravo iznenađenje ukoliko se nađe u startnoj postavi.

Odbranu predvodii kapiten Lusio, koji je u Interu, nakon osam godina lutanja, doživeo „drugu mladost“. U paru sa Žuanom, Lusio je uspevao da zadrži skoro sve napadače, što nije bilo nimalo lako kada se zna da Brazilci ne vode baš previše računa o čuanju svog gola.

Bekovske pozicije rezervisane su za Danijela Alveša i Majkona, igrači za koje se tvrdi da su trenutno najbolji na svojim pozicijam. Ako se desi nešto nepredviđeno, šansu vreba prekaljeni Žilberto.

Veoma dobre sezone na individualnom planu iza sebe imaju štoperi Milana i Liona, Tjago Silva i Mičel Bastos.

Na golu je siguran čuvar mreže evropskog prvaka Intera, Žulio Cezar, a rezervne opcije su veoma iskusni Gomeš i Doni.

Napad je za Brazilce deo tima o kome se najviše diskutuje i za koji vlada najveće interesovanje u „zemlji sambe, kafe i fudbala“. Robinjo, koji se letos vratio u Brazil, i golgeter Sevilje Luis Fabiano su za sada u prednosti u odnosu na talentovanog Nilmara i prošlosezonskog „hita“ na evropskim terenima Grafitea.

Napad je, ujedno, i najpromenjiviji deo tima „karioka“, pa ljubitelje fudbala ne trebalo da čude eventualni Dungini eskperimenti u ofanzovnoj liniji ekipe.

Povezana vest:  Crvena zvezda poražena od Bazela u finalu Uren kupa

Brazil će se već u prvoj fazi suočiti sa ozbilnjim testovima. Mečevi sa Portugalijom i Obalom Slonovače, pa i sa fanatičnim Severnokorejcima, biće veoma zanimljivi, ali niko u Brazilu i ne pomišlja na ranu eliminaciju u osmini finala.

Put do Južne Afrike:

Južnoameričke kvalifikacije: Kolumbija – Brazil 0:0 Brazil – Ekvador 5:0 (1:0) Peru – Brazil 1:1 (0:1) Brazil – Urugvaj 2:1 (1:1) Paragvaj – Brazil 2:0 (1:0) Brazil – Argentina 0:0 Čile – Brazil 0:3 (0:2) Brazil – Bolivija 0:0 Venecuela – Brazil 0:4 (0:3) Brazil – Kolumbija 0:0 Ekvador – Brazil 1:1 (0:0) Brazil – Peru 3:0 (2:0) Urugvaj – Brazil 0:4 (0:2) Brazil – Paragvaj 2:1 (1:1) Argentina – Brazil 1:3 (0:2) Brazil – Čile 4:2 (2:1) Bolivija – Brazil 2:1 (2:0) Brazil – Venecuela 0:0

1. BRAZIL 18 9 7 2 33:11 34 2. ČILE 18 10 3 5 32:22 33 3. PARAGVAJ 18 10 3 5 24:16 33 4. ARGENTINA 18 8 4 6 23:20 28 5. URUGVAJ 18 6 6 6 28:20 24 6. Ekvador 18 6 5 7 22:26 23 7. Kolumbija 18 6 5 7 14:18 23 8. Venecuela 18 6 4 8 23:29 22 9. Bolivija 18 4 3 11 22:36 15 10. Peru 18 3 4 11 11:34 13