150 derbi

Zvezda posle preokreta pobedila Partizan, sporne situacije na derbiju

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su danas u gostima posle preokreta Partizan sa 2:1, u 24. kolu Super lige Srbije, u utakmici sa nekoliko spornih situacija, koja je nekoliko puta prekidana.Partizan je poveo u 17. minutu golom Abusija Gogue, ali je Zvezda preokrenula golovima Luisa Ibanjesa u 24. i Uga Vijeire u 32. minutu.
Partizan je u prvom poluvremenu tražio jedanaesterac kada je napadač Nemanja Mihajlović pao posle kontakta sa defanzivcem Zvezde Markom Petkovićem, ali sudija Vlado Glođović nije ništa svirao.
Mihajlović je početkom drugog poluvremena zatresao mrežu, ali gol nije priznat zbog ofsajda. Zvezda je utakmicu završila sa 10 igrača, pošto je Aleksandar Luković dobio dva brza žuta kartona.
Utakmica na stadionu Partizana nekoliko puta je prekidana zbog gustog dima koji je nastao kada su huligani palili baklje na tribinama.
Zvezda sada ima 68 bodova, 27 više od drugoplasiranog Borca i 32 više od šestoplasiranog Partizana. Crno-beli sada imaju samo pet bodova više od Mladosti i Javora, ekipa koje su na granici plej-ofa i plej-auta.
Utakmica je počela i odmah prekinuta na dva-tri minuta posle velike bakljade navijača Partizana, a pošto se dim razišao, usledio je period bolje igre crno-belih, čiji su igrači ušli dosta agresivnije u derbi. Prvo veliko uzbuđenje viđeno je u 11. minutu kada je crno-beli deo stadiona tražio od sudije Vlada Glođovića da dosudi jedanaesterac za Partizan. Fudbaleri domaće ekipe su brzu akciju počeli od svog gola, a odličan prodor Nemanje Mihajlovića je u kaznenom prostoru Zvezde zaustavio Marko Petković, ali je Glođović ocenio da ne dosudi najstožu kaznu. Partizan je u tim trenucima bio bolji tim na terenu, konstantno je napadao, a tu inicijativu je i materijalizovao u 18. minutu. Mihajlović je sjajno centrirao i prebacio celokupnu Zvezdinu odbranu i na drugoj strani pronašao Goguu, koji je glavom pogodio mrežu Kahrimana. Crveno-beli su se trgli nakon tog gola i u roku od osam minuta preokrenuli rezultat. Prvo je u 28. minutu mrežu Bojana Šaranova pogodi
o Ibanjez iz slobodnog udarca sa dvadesetak metara, da bi u 33. posle prodora po desnoj strani i centaršuta Slavoljuba Srnića, glavom sa nekoliko metara mrežu pogodio Ibanjez za 1:2. Između dva Zvezdina gola, Alen Stevanović je na drugoj strani imao stopostotnu šansu, bio je sam ispred gola Zvezde, ali je Kahriman bio na pravom mestu. Do kraja vrlo uzbudljivog prvog polovremena, pred prepunim tribinama stadiona u Humskoj, dobru priliku za Zvezdu nije iskoristio Marko Grujić, a u finišu tog dela igre pokušao je Ibanjez iz velike udaljenosti, ali se rezultat nije menjao.
Samo što je počelo drugo poluvreme viđena je još jedna sumnjiva situacija pred golom Zvezde. Mihajlović je, posle dobrog dodavanja kapitena Saše Ilića, pogodio mrežu Zvezde, ali je pomoćni sudija podigao zastavicu. Dva minuta kasnije usledilo je novo uzbuđenje, ali na drugoj strani. Srnić je istrčao sam ispred golmana Partizana, ali je Šaranov odlično intervenisao. U 65. minutu Darko Brašanac je oboren na ivici šesnaesterca, slobodan udarac za Partizan potom je izveo Mihajlović, ali je šutirao preko gola.
Kapiten Zvezde Aleksandar Luković je u 71. minutu zbog prekršaja nad Brašancem zaradio drugi žuti karton, tako da je Partizan od tog trenutka imao veliku prednost na terenu. Crno-beli su od tog trenutka bacili sve karte na napad, igrali su ofanzivno, imali su i nekoliko dobrih prilika u samoj završnici utakmice, a Zvezdu je u nadoknadi vremena spasao i golman Damir Kahriman sjajnom odbranom.
Zvezda se na kraju odbranila i upisala drugu pobedu u „večitim derbijima“ ove sezone. Kapiten Partizana Saša Ilić je u ovom meču upisao svoj 26 nastup u prvenstvenim derbijima, i tako na večnoj listi pretekao legendu crno-belih Momčila Vukotića.
Domaći navijači su često tokom meča skandirali „uprava napolje“, a na kraju meča su svoje igrače ispratili burnim aplauzom, ali su gađali igrače Zvezde uz povike „j… vas Vučić“.

Povezana vest:  Murinjo: Adebajor je najbliži Realu!