francuska_Worldcup_1998SVETSKO PRVENSTVO – FRANCUSKA-1998

 

„Trikolori“ i crveni kartoni

 

Francuska je postala šesti organizator završnog turnira prvenstva sveta u fudbalu čija je reprezentacija iskoristila prednost domaćeg terena.

Pre Francuza titulu svetskog prvaka na svom terenu osvojili su Urugvaj 1930, Italija 1934, Engleska 1966, Nemačka 1974. i Argentina 1978. godine.

Na pohodu ka šampionskom trofeju Francuska je čak tri, od ukupno sedam utakmica završila sa desetoricom igrača.

“Trikolori” su pobedili u sva tri susreta na kojima su njeni igrači dobili crvene kartone. Zinedin Zidan je isključen u duelu sa Saudijskom Arabijom (4:0), iskusni Loran Blan u polufinalnom meču sa Hrvatskom (2:1) i Marsel Desai u odlučujućem susretu za titulu svetskog prvaka protiv Brazila (3:0).

Televizijske prenose sa mečeva na 16. Mundijalu posmatralo je skoro 37 milijardi ljudi, dok je njih milijardu i 300 miliona gledalo finalnu utakmicu. Stadione u Francuskoj posetilo je 2,7 miliona navijača.

Reprezentativac Francuske Loran Blan postigao je prvi “zlatni” gol u istoriji Mundijala. On je u 113. minutu utakmice osmine finala savladao golmana Paragvaja Hosea Luisa Čilaverta i odveo “trikolere” među osam najboljih ekipa na turniru.

Danac Mihael Laudrup na meču sa Francuskom, koji je njegov tim izgubio sa 2:1, upisao se na mundijalsku listu strelaca nakon pauze od čak 12 godina i 16 dana. Prethodni pogodak na prvenstivma sveta Laudrup je postigao u Meksiku 1986. godine, na utakmici sa Urguvajem, u kome je njegov tim slavio pobedu od 6:1.

Povezana vest:  Blater odbio poziv za učešće u TV debati

Laudrupov saigrač Ebe Sand u istoriju svetskih šampionata ušao je kao igrač koji je najbrže postigao gol nakon ulaska sa klupe. Sand je meč osmine finala protiv Nigerije počeo kao rezerva, a čim je, u 60. minutu igre, ušao na teren, posle samo 16 sekundi postigao je gol za svoj tim. Danska je u tom susretu pobedila Nigeriju sa 4:1.

Nakon dva uzastopna poraza na startu takmičenja reprezentacije Saudijske Arabije, Južne Koreje i Tunisa smenile su trenere. Promena na čelu stručnog štaba delovala je pozitivno na igrače tih timova, pa su u poslednjem kolu sva tri tima uspela da osvoje po jedan bod.

Na sve tri utakmice u grupi reprezentativci Austrije postigli su gol u sudijskoj nadoknadi vremena. Golovima u poslednji čas Austrijanci su izbegli poraze u duelima sa Čileom i Kolumbijom, ali su meč sa Italijom izgubili sa 2:1. Na šampionatu u Francuskoj Austrijanci su postigli samo ta tri pogotka i takmičenje završili već u prvoj fazi Mundijala.

Povezana vest:  Dragutinoviću istekla kazna

Nemac Lotar Mateus oborio je rekord Mundijala po broju odigranih mečeva. Jedan od najboljih nemačkih fudbalera svih vremena na završnim turirima prvenstva sveta odigrao je čak 25 utakmica. Sa pet učešća na Mundijalu, Mateus zajedno sa meksičkim golmanom Antoniom Karbahalom, drži rekord i u toj kategoriji.

Robert Prosinečki jedini je fudbaler koji je na šampionatima sveta postigao golove za dve reprezentacije. Na Mundijalu u Italiji 1990. nekadašnji fudbaler Crvene zvezde postigao je gol za Jugoslaviju na meču sa Ujedinjeni Arapskim Emiratima, dok je u Francuskoj bio strelac za Hrvatsku u duelima sa Jamajkom i Holandijom.

Treći put uzastopno Italija je učešće na Mundijalu završila nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca.

“Azuri” su na “penal ruletu” prvo poraženi 1990. u polufinalu sa Argentinom, zatim su bili slabiji od Brazila 1994. u meču za šampionsku titulu, a u Francuskoj ih je u četvrtfinalu eliminisao domaćin šampionata.

Marokanac Said Belkola u Francuskoj je postao prvi Afrikanac kome je povereno da sudi utakmicu finala svetskog šampionata.

Reprezentativcima Irana državni vrh te zemlje, kao jedini cilj na Mundijalu, postavio je pobedu u duelu sa selekcijom neprijateljskih SAD. Igračima Irana obećana je velika novčana premija za uspeh u tom meču, koju su oni zaradili zahvaljujući pobedi od 2:1, a u domovini su dočeknai kao heroji, bez obzira što su posle poraza u susretima sa Jugoslavijom (1:0) i Nemackcom (2:0) takmičenje završili već u prvoj fazi.

Povezana vest:  Šimunićeva skandalozna proslava pobede nad Islandom

Francuski defanzivac Lilijan Tiram jedina dva pogotka za reprezentaciju postigao je u polufinalu svetskog prvenstva, iako je za državni tim svoje zemlje odigrao čak 142 meča. Zahvaljujcuhi njegovim golovima “trikolori” su preokrenuli rezultat na utakmici sa Hrvatskom i pobedom od 2:1 plasirali se u finale.

Jedan od najboljih svetskih fudbalera svih vremena Francuz Zinedin Zidan na Mundijalima je zaradio čak dva crvena kartona, oba zbog udaranja protivničkih igrača. Zidan je prvi put pocrveneo na Mundijalu u Francuskoj, na meču sa Saudijskom Arabijom, kada je namerno nagazio reprezentativca te zemlje, koji je ležao na zemlji. Drugi Zidanov crveni karton, “zarađen” u finalu prošlog svetskog prvenstva, izazvao je ogromno interesovanje javnosti, kao retko koji događaj u istoriji svetskih prvenstava. Svetski mediji mesecima su nagađali šta je Italijan Marko Materaci rekao Zidanu i isprovocirao ga da ga glavom udari u grudi.