FUDBALSKA-LOPTAHRVATSKA

Pritvor za 21 osumnjičenog za nameštanje utakmica

 

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu odredio je danas jednomesečni pritvor za 21 osumnjičenog za nameštanje utakmica Prve hrvatske fudbalske lige.

Pritvor je određen zbog opasnosti od uticaja na svedoke, a za dvojicu državljana Slovenije i zbog opasnosti od bekstva.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) navodi da je fudbaler Međimurja Nikola Melnjak priznao krivicu i da je navodno spreman da sarađuje sa Uredom za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK). Zbog toga za njega nije zatražen pritvor.

Povezana vest:  Helsinki odradio trening na Partizanu

Akcijom „Ofsajd“ osumnjičeno je 19 igrača i fudbalskih radnika iz četiri kluba, kao i trojica navodnih organizatora.

Prema navodima medija, među uhapšenima su osam fudbalera i trener Croatie iz Sesveta, tri fudbalera Varteksa iz Varaždina, petorica igrača Međimurja i kapiten fudbalskog kluba Zadar Jakov Surač.

Za organizovanje nameštanja utakmica navodno su osumnjičeni nekadašnji slovenački fudbaleri Dinko Lalič i Admir Suljič i nekadašnji trener iz Dinamove omladinske škole Vinko Šaka, koji od ove godine radi kao voditelj fudbalske škole u Slozi Gredelju.

Povezana vest:  DERBI ZA PRVO MESTO: IMT želi da sačuva, a Grafičar da preuzme ulogu lidera Mozzartbet Prve lige

Akcija „Ofsajd“ počela je krajem 2009. godine nakon što su od nemačke policije dobijene prve informacije o nameštanju rezultata i toka fudbalskih utakmica i klađenja povezanim s tim spornim utakmicama.

Navodno su praćeme i prisluškivanjem prikupljeni dokazi da je od marta do maja ove godine 12 utakmica namešteno ili se to pokušalo učiniti.

Navodno su oragnizatori po nameštenoj utakmici dobijali od 150.000 do 300.000 evra, a igrači od 20 do 50 hiljada evra da bi pustili utamice.

Povezana vest:  Milojević: Očekujem neizvesnu utakmicu protiv Rada

Sumnja se da su nameštene utakmice Croatia Sesveta sa Zadrom, Slaven Belupom, Rijekom, Varteksom, Zagrebom i Cibalijom i to nakon što Croatia Sesvete više nije imala šanse da ostane u Prvoj ligi.

HRT prenosi da su sporne utakmice i Slaven Belupa i Zadra, kao i Hajduka i Međimurja.