RafaelMarquez_meksikoSP JUŽNA AFRIKA

 

Južna Afrika i Meksiko nerešeno na početku SP

 

Fudbaleri Južne Afrike i Meksika odigrali su danas u Johanesburgu 1:1 u prvoj utakmici Svetskog prvenstva.

Domaćin Južna Afrika povela je u 55. minutu golom Sipivea Ćabalala, a Meksiko je izjednačio u 79. pogotkom Rafaela Markesa.

U Grupi A nalaze se još i Francuska i Urguvaj, koji igraju od 20.30.

Pre početka utakmice pred 89.000 gledalaca na novom stadionu Grad fudbala, predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma svečano je otvorio Svetsko prvenstvo.

Publika na stadionu Grad fudbala nije prestajala da pravi buku nacionalnim instrumentom vuvuzelama.

Meksiko je peti put igrao na otvaranju Mundijala i peti put nije uspeo da pobedi. Latinoamerička ekipa dominirala je u početku i stvarala je mnogo šansi u prvom poluvremenu, a „bafana bafana“ se tek u završnici prvog poluvremena oslobodila pritiska.

Povezana vest:  Geri Nevil završio igračku karijeru

Meksiko je u prvih 20 minuta imao dve izgledne šanse. Prvo je Giljermo Franko u 15. minutu posle kornera glavom šutirao pored gola, a Đovani Dos Santos je iz kontranapada šutirao sa ivice šesnaesterca, ali takođe pored gola.

Južna Afrika je tek u 23. minutu ušla u šesnaesterac gostiju, kada se Teko Modise probio po desnoj strani i pokušao da centrira, ali je golman Oskar Peres uhvatio tu loptu.

Meksiko je najbolju priliku imao u 32. minutu, kada je Karlos Vela ubacio loptu u šesnaesterac, gde je prihvatio Giljermo Franko i uputio loptu ka golu, ali je ona pogodila u ruku golmana Južnoafrikanaca, Itumelenga Kunea.

U seriji napada Meksika, lopta je posle jednog kornera prešla gol-liniju, ali pogodak Vele nije priznat zbog ofsajda.

Povezana vest:  Milojević: Da budemo obazrivi protiv Zemuna

Tada je „bafana bafana“ počela da se oslobađa pritiska i da napada, ali nije imala izglednije šanse do odmora, da bi tek u drugom poluvremenu počela da pravi šanse i unese potpunu ravnotežu u meč.

Posle kontranapada i dugačkog pasa po zemlji, Ćabalala je prihvatio loptu i sa leve strane šesneasterca oštro šutirao u suprotni ugao i postigao lep gol koji je doneo veliku radost publici u Gradu fudbala.

Dos Santos je pet minuta kasnije imao dobar šut za Meksiko, ali je Kune izbacio u korner. Južna Afrika je u 70. minutu imala odličnu šansu, kada je Modise iz kontranapada ušao u šesnaesterac pred Peresa, ali ga je Fransisko Rodriges srušio i tako spasao svoj gol.

Afrikanci su tada tražili penal, ali sudija je pokazao da se igra nastavi. Nedugo potom, Dos Santos je sa levog krila centrirao u šesnaesterac, gde su se tada nalazila trojica Meksikanaca, i lopta je došla do Markeza, koji je iz blizine lako savladao Kunea.

Povezana vest:  Sevilja uspešnija od Betisa u gradskom derbiju

Južna Afrika imala je u nadoknadi vremena još jednu veliku priliku, ali je Katlego Mpela iz blizine pogodio stativu.

Meksiko: Oskar Peres; Paul Agilar (Andres Gvardado, 56), Rikardo Osorio, Fransisko Havijer Rodriges, Karlos Arnoldo Salsido, Efrain Huares, Rafael Markes; Herardo Torado; Đovani, Giljermo Franko (Havijer Ernandes, 73), Karlos Vela (Kuautemok Blanko, 69).

Južna Afrika: Itumeleng Kune; Siboniso Gaksa, Aron Mokoena, Bongani Kumalo, Lukas Tvala (Cepo Masilela, 46); Sipive Ćabalala, Kagišo Dikgakoi, Reneilve Lecolonjane, Teko Modise, Stiven Pijenar (Bernard Parker, 83); Katlego Mpela.