Carlos_Salcido _ Mexico_ Reneilwe_Letsholonyane_ South_AfricaSP JUŽNA AFRIKA

Karlos Salcido:Vuvuzele nam nisu smetale

Upotreba navijačkih vuvuzela, plastičnih navijačkih rogova koji imitiraju slonovsku riku i stvaraju veliku buku, i dalje je predmet brojnih rasprava na Svetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

Više od 84.000 navijača pratilo je prvu utakmicu Mundijala između domaće selekcije i Meksika (1-1) na Soccer Cityju u Johannesburgu. Velika većina njih koristila je navijački rekvizit popularan među domaćim fudbalskim fanovima, ali ne i među ostalim protagonistima Svetskog prvenstva.

Povezana vest:  SUPERKUP ŠPANIJE, Murinjo se nije pojavio na konferenciji, Gvardiola zadovoljan

-Navijači s vuvuzelama nisu samo naš 12. nego i 13. igrač. To je jedno od naših oružja – objasnio je kapiten Južnoafričke Republike Aaron Mokoena pasle utakmice s Meksikom.

Ali, to oružje nema samo funkciju podsticanja domaćih fudbalera na bolju igru, već u velikoj meri i nervira suparnike, nenaviknute na takvu vrstu zvučne kulise na utakmicama. Međutim, igrač odbrane Meksika Karlos Salcido tvrdi da to nije tako.

Povezana vest:  EP 2012, Na poljskim stadionima bez alkohola tokom EURO 2012

-Vuvuzele nam nisu bile nikakav problem. Južnoafrikanci su imali svoj ‘fudbalski party’ i to je sjajno. Bili smo koncentrisani na utakmicu, vuvuzele nam nisu smetale – izjavio je Salcido.

O štetnom uticaju vuvuzela izrađene su čak i naučne studije. Osim što stvaraju buku koja nadglašava zvuk motorne pile i aviona, i tako direktno štete sluhu, vuvuzele bi mogle da odrade i ključnu ulogu u širenju gripa koja ovih dana vlada Južnoafričkom Republikom, kaže studija koju je uradila jedna londonska doktorka.

Povezana vest:  Sevilja pobedila Valensiju

Bert van Marvijk, selektor holandske reprezentacije, koji je protiv vuvuzela javno govorio još tokom prošlogodišnjeg Kupa konfederacija u Južnoafričkoj Republici, zabranio je navijačima duvanje u vuvuzele tokom svih treninga “oranja“.