Novi predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviša Kokeza rekao je danas da će mu prvi zadatak biti stvaranje pozitivne atmosfere oko A reprezentacije i unutar nje.

Kokeza je, obrazlažući plan i program, rekao da je duboko uveren da su obuhvaćene sve ključne tačke.

-Prvo je stvaranje pozitivne atmosfere unutar i oko A reprezentacije. Propustili smo priliku da učestvujemo na tri velika takmičenja, kriza rezultata je očigledna, imamo kvalitet u A reprezentaciji i potencijal u mlađim selekcijama, ali nemamo tim i adekvatan ambijent oko njega – rekao je Kokeza u Staroj Pazovi.

Kokeza je ranije danas jednoglasno izabran za predsednika FSS na sednici Skupštine u Staroj Pazovi, pošto je za njega glasalo 77 prisutnih delegata. On je na mestu predsednika zamenio Tomislava Karadžića, koji je osam godina, u dva mandata, predvodio FSS. Karadžić je jednoglasno izabran za počasnog predsednika.

Povezana vest:  Srbija 49. na FIFA rang listi, Belgija prvi put na vrhu

Kokeza će obavljati funkciju predsednika do 2020. godine.

-Izabrali smo novog selektora (Slavoljuba Muslina), dokazanog stučnjaka iza koga stoje rezultati. Moramo da iskorenimo klubaštvo i pojedinačne interese, moramo da vratimo poverenje nacije, bez toga nećemo uspeti, da ujedinimo sve fudbalske snage i stavimo ih službu plasmana na SP – naveo je Kokeza.

On je kao cilj naveo i uspostavljanje atmosfere međusobnog uvažavanja i korektnih odnosa, između saveza i klubova, kao i među samim klubova.

-Fudbalska Srbija mora da radi zajedno. Od igrača očekujem odgovoran pristup, tu neće biti kompromisa. Savez mora da bude kreator nove atmosfere na svim nivoima, bitka za bodove mora da se vodi samo na terenu, nikako van njega – rekao je Kokeza.

Povezana vest:  DESPOTI NA JNA, Navijači Smedereva: „Iako je kec k’o vrata pevaćemo iz inata“

Novi predsednik Saveza je kao jedan od ciljeva naveo i izgradnju nacionalnog stadiona.

-To je prejekat od velikog značaja, nastavićemo sa projektom koje je započelo prethodno rukovodstvo FSS, nastojaćemo da ostvarimo saradnju sa vladom i nadležnim ministarstvima po tom pitanju. Nijedan od postojećih stadiona ne ispunjava uslove i postoji realna mogućnost da budemo primorani da igramo van granica zemlje, tako da je ovakva investicija neminovnost- rekao je Kokeza.

Kokeza je istakao da će se FSS u budućnosti još odlučnije boriti protiv neregularnosti.

-Delovaćemo još konkretnije i odlučnije, sačinićemo komisiju ljudi iz saveza i policije, ali i etičku komisiju koja će imati velika ovlašćenja. Učinićemo sve što je u nadležnosti Saveza. Savez neće imati razumevanja bez obzira na ime kluba, funkciionera ili igrača – rekao je on.

Dosadašnji predsdnik FS Beograda najavio je i borbu protiv nasilja na utakmicama rekavši da će biti „ozbiljan partner“ državi u toj borbi. Takođe, najavio je i promenu statuta FSS radi usaglašavanja sa novim zakom u sportu, ali i statutima Fifa i Uefa.

Povezana vest:  Rad pobedio u Subotici, Vojvodina i OFK Beograd bez golova

Na sednici Skupštine FSS za članove Izvršnog odbora, a na predlog novog predsednika, izabrani su: Branko Stojaković, Miodrag Janković, Savo Milošević, Goran Milanović, Goran Bunjevčević, Janoš Žamberi, Darko Ramovš, Novica Tončev i Kokeza. Na mestu generalnog sekretara ostao je Nebojša Ivković.