keisuke_honda_japanSP JUŽNA AFRIKA

 

Japan pobedio Kamerun

 

Fudbalska reprezentacija Japana pobedila je danas u Blumfontejnu Kamerun sa 1:0, u utakmici prvog kola Grupe E na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Jedini gol na utakmici postigao je Keisuke Honda u 39. minutu.

To je prva pobeda Japana na Svetskim prvenstvima održanim van Japana gde je SP bilo 2002. godine.

Japan sa tri boda zauzima drugo mesto u Grupi E. Prva je Holandija, koja takođe ima tri boda, ali bolju gol razliku, pošto je ranije danas pobedila Dansku sa 2:0.

Japan će sledeću utakmicu igrati u subotu od 13.30 u Durbanu protiv Holandije, dok će Kamerun istog dana od 20.30 u Pretoriji igrati sa Danskom.

Povezana vest:  Mihajlović: Pomešana osećanja kad sam čuo za Boškova

Obe ekipe su oprezno počele utakmicu i uglavnom dugim loptama pokušavale da stignu do protivničkog gola.

Prvu polu-priliku Kamerun je imao u osmom minutu, Pjer Vebo je sa desne strane ubacio loptu u šesnaesterac, ali Erik Čupo-Moting se nije dobro snašao.

Ozbiljniji pokušaj da se ugrozi golman Eidži Kavašima desio se u 38. minutu, posle kombinacije Čupo-Motinga i Enoha Ejonga, ali je golman Japana, ipak, uspeo da sačuva svoju mrežu.

Posle minut Japan je poveo, iz svoje prve šanse na utakmici. Daisuke Macui je preciznim centaršutem sa desne strane pronašao Hondu, defanzivci Kameruna nisu dobro reagovali, pa je napadač Japana sa tri metra neometan zatresao mrežu.

Povezana vest:  Erik Gerec novi selektor Maroka

Kamerun je u drugom poluvremenu zaigrao mnogo bolje, već u 49. minutu izabranici Pola le Gvena mogli su do izjednačenja. Kapiten Samjuel Eto se odlično oslobodio dvojice defanzivaca Japana i centrirao do Čupa-Motinga, ali je ovaj šutirao pored gola.

Kamerunci su nastavljali sa napadima, u 55. minutu Vebo nije uspeo da iskoristi solidan centaršut Stefana Mbije, a ponovo je neprecizan bio i Čupa-Moting. Fudbaleri Kameruna nisu dobro kontrolisali loptu, a čak i kad su uspeli da povežu nekoliko dodavanja, završnica je bila veoma loša.

Japan je mogao da duplira vođstvo u 83. minutu. Makoto Hasebe je snažno šutirao, golman Hamidu Sulejmanu je uspeo da odbrani, ali lopta se odbila do Honde, koji je pogodio stativu, ali je igra zaustavljena zbog ofsajda.

Povezana vest:  Volkot odbio novi ugovor sa Arsenal, Siti i Čelsi vrebaju

Dva minuta kasnije Kamerun je propustio najbolju priliku za izjednačenje, kada je Stefan Mbia sa 25 metara pogodio prečku. Kamerun je do kraja utakmice imao više loptu u posedu, ali ipak nije uspeo da zatrese protivničku mrežu.

Stadion: Fri Stejt.

Japan: Kavašima, Abe, Nakazava, Tulio, Komano, Nagatomo, Okubo (Jano od 81′), Endo, Hasebe (Inamoto od 88′), Macui (Okazaki od 69′), Honda.

Kamerun: Sulejmanu, Mbia, Basong, Nkolou, Asou-Ekoto, Makun (Žeremi od 75′), Ejong, Vebo, Matip (Emana od 63′), Eto, Čupo-Moting (Idrizu od 75′).