grcka_fudbal_logoSP JUŽNA AFRIKA

Grčka i Nigerija se bore za ostanak na SP

 

Fudbalske reprezentacije Grčke i Nigerije su posle početnih poraza na Svetskom prvenstvu u istoj neprilici, pa u sutrašnji duel ulaze znajući da bi ih novi neuspeh gotovo sigurno doveo do eliminacije sa turnira.

Grčka i Nigerija sutra od 16 sati igraju utakmicu drugog kola Grupe B. Obe ekipe su na početku takmičenja zabeležile poraz – Grčka od Južne Afrike (0:2), a Nigerija od Argentine (0:1).

Selektor Grčke Oto Rehagel je 2004. godine predvodio ekipu do trijumfa na Evropskom prvenstvu, uglavnom bazirajući igru na čvrstoj odbrani. On je posle poraza od Južne Koreje upozorio igrače da će ih vratiti kući, ako ne budu slušali njegove savete i poštovali taktičke zamisli.

Povezana vest:  Hrvatska kažnjena sa 80.000 evra i zatvaranjem dela stadiona

Grčka još nije ostvarila pobedu na Svetskim prvenstvima i nije postigla nijedan gol, ali je primila 10 pogodaka.

Reprezentativci Grčke su u izjavama pre početka Mundijala naglašavali da je odbrana najjači deo tima, a pred važnu utakmicu sa Nigerijom, akcenat ponovo stavljaju na odbranu.

U modernom fudbalu cela ekipa mora da zna da se dobro brani. Svi igrači moraju da znaju na koji način da otklone opasnost i to nije zadatak samo jednog igrača ili samo odbrambenih igrača – rekao je golman Mihalis Sifakis.

Povezana vest:  LETNJA FUTSAL SUPERLIGA, Ubedljiva ekipa EMS

Napadač Grčke Dimitris Salpingidis rekao je da se „kvalitetni timovi brane snažnom dobranom, ali i da mogu da postignu gol kada im se za to ukaže prilika“.

-Tako mi moramo da igramo – rekao je on.

Nigerija je igrala dobro protiv Argentine, ali nije uspela da postigne gol, pa „super orlovi“, ako žele da ostanu na turniru, ne smeju sutra da izgube.

Povezana vest:  Etički komitet FIFA: Sandrok da plati 50.000 franaka

Iako igraju bez povređenog Džona Obi Mikela, izabranici Larsa Lagerbeka ipak sa snažnim timom mogu da se suprotstave Grčkoj. Golman Vinsent Enjejama je u nekoliko navrata dobro sačuvao svoju mrežu protiv Argentine, pa je proglašen za najboljeg igrača utakmice.

Napadač Evertona Jakubu Ajegbeni i Volfsburga Obafemi Martins su brzim akcijama pokušavali da ugroze gol Argentine, dok su Peter Osaze i Činedu Obasi sa krila predvodili napade. Lagerbek na raspolaganju ima i veterane Nvankoa Kanua i Viktora Obinu.

U drugoj utakmici u Grupi B sutra od 13.30 u Johanesburgu igraju Argentina i Južna Koreja.