Evropska fudbalska unija (Uefa) od Evropskog prvenstva u Francuskoj očekuje prihod od 1,93 milijarde evra i čist profit od 830 miliona evra, saopšteno je danas.

Najviše novaca u blagajnu Uefe slilo se od TV prava, više od milijardu evra. Sponzorstva i licencirani proizvodi doneli su dodatnih 480 miliona, a prodaja ulaznica i suvenira još 400 miliona evra, prenela je Hina.

Povezana vest:  Poraz Partizana od Mordovije

Na organizaciju turnira, Uefa je potrošila 650 miliona evra, nagradni fond iznosi 301 milion, a 150 miliona evra je namenjeno klubovima iz kojih dolaze reprezentativci. Kada se odbiju svi troškovi, Uefi će ostati oko 830 miliona evra.

To je čak 34 odsto više od zarade sa prošlog Evropskog prvenstva 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini, koja je iznosila 593 miliona evra.

Povezana vest:  Juventus otvorio novi stadion

-Brojke su pozitivne. Veći su prihodi, ali i ukupna zarada – rekao je vršilac dužnosti generalnog sekretara Evropske fudbalske unije Teodor Teodoridis.

I pored toga što je deo stručnjaka i dalje protiv šampionata Evrope sa 24 reprezentacije, Uefa će ove brojke sasvim sigurno koristiti kao argument za zadržavanje novog formata takmičenja.

-U Evropi više nema malih reprezentacija. Na EURO je stigao svež vazduh fudbalske Evrope – rekao je kandidat za predsednika Uefe Anhel Marija Viljar.

Povezana vest:  Benites: Na kraju sezone odlazim sigurno