pedro_mendez_portugalSP JUŽNA AFRIKA

Portugalci sada hvale Džabulani

 

Nakon brojnih kritika koje su na performanse „Džabulanija“ izrekli učesnici Svetskog prvenstva u fudbalu u Južnoj Africi, lopta specijalno napravljena za Mundijal konačno je dobila i prve pohvale, i to od reprezentacije Portugala.

-Mi volimo ovu loptu – rekao je portugalski selektor Karloš Keiroš, nakon što je njegov tim trijumfom nad reprezentacijom Severne Koreje od 7:0 ostvario najubedljiviju pobedu na Mundijalu u poslednjih osam godina.

Povezana vest:  Jero: Real ima šampionski DNK, odbranićemo pehar LŠ

Loptu „Džabulani“ mnogi učesnici Svetskog prvenstva kritikovali su zbog toga što je izuzetno laka i teška za kontrolisanje, kao i zbog toga što se fudbaleri na terenu teško dodaju.

„Džabulaniju“ se posebno zamera zbog toga što je, navodno, teško precizno uputiti je ka golu iz daljine, a i golmani imaju poteškoća da je kontrolišu.

Povezana vest:  Zbog sabora u Guči odložen meč Javor - Crvena zvezda

Ipak, većina pritužbi stigla je iz redova poraženih ekipa ili igrača koji su načinili katastrofalne greške koje su uticale na tok utakmice.

Portugalci, međutim, danas protiv Severne Koreje nisu imali poteškoća da je kontrolišu a samo jedan postignuti gol im je nedostajao da sustignu ekipu Nemačke koja je 2002. godine pobedila Saudijsku Arabiju sa 8:0.

Povezana vest:  Junajted remizirao s Vest Hemom, pobeda Sautemptona

-Mi smo profesionalci. Treba da zaboravimo sve rasprave o loptama i vuvuzelama i da se koncentrišemo na igru. Svetsko prvenstvo se svodi na zabavu, fudbalsku veštinu i golove a ne na ove sekundarne stvari –  rekao je Keiroš.