marcelo_lipi_selektor_italije_vs_paragvajSP JAR, ITALIJA – SLOVAČKA

Pobeda neophodna i jednima i drugima

 

Branilac titule prvaka sveta, reprezentacija Italije, satsaće se sutra u Johanesburgu, u prvoj utakmici trećeg kola F grupe na šampionatu u Južnoj Africi, sa selekcijom Slovačke, a pobeda u tom susretu potrebna je obema ekipama.

Italijani su u nešto povoljnijoj poziciji s obzirom da sa pobedom sigurno prolaze, dok je jedinom debitantu na Svetskom prvenstvu, osim podviga, potrebno i da Novi Zeland u duelu sa Paragvajem ne načini još jednu senzaciju i osvoji tri boda.

Prethodnih dana u Italiji je najkritikovaniji čovek bio iskusni štopper Fabio Kanavaro. Jedan od najzaslužnijih pojedinaca za osvajanje titule svetskog prvaka pre četiri godine u Nemačkoj sada se smatra za glavnog krivca kod oba gola koja su Italijani primili na turniru u Južnoj Africi.

Ističe se da je fudbaler, koji je tokom prethodne dve sezone u madriskom Realu i Juventusu pružio partije ispod nivoa renomea, a u obe situacije kada se zatresla mreža „azura“ u duelima sa Paragvajem i Novim Zelandom reagovao je početnički.

Povezana vest:  ENGLESKA LIGA, Rezultati utakmica 18. kola i tabela Premijer Lige

-Mi smo jedinstven tim u kome se dele zasluge i kirvica za loš potez. Mi ne istražujemo i ne orkivljujemo onog ko je pogrešio – odgovorio je Kanavaro na kritike italijanskih novinara.

Iako je u anketi dnevnika „Gazeta delo sport“ čak 69,2 posto ispitanika glasalo za izostavljanje Kanavara iz prvog tima, male su šanse da se sutra to desi pošto su alternative neiskusni Leonardo Bonući i Salvatore Boketi.

Selektor Italijana Marćelo Lipi najavljivao je da će se za meč sa Slovačkom u tim vratiti oporavljeni glavni kreativac na sredini terena Andrea Pirlo, ali nastup prvotimca Milana još nije siguran.

Izvesno je da sutra na golu neće biti prvog čuvara mreže Đanluiđija Bufona, a očekuje se da, do sada neprimetnog Alberta Đilardina, u napadu zamene Antonio Di Natale i Đanpaolo Pacini.

Povezana vest:  Zvezda predstavila 17 omladinaca koji su potpisali ugovore

-Za nas nije sve počelo najbolje na ovom šampionatu, ali ne smemo sada da klonemo – rekao je Lipi ponovivši omiljenu frazu da je za njega „čaša uvek polupuna, a nikada poluprazna“.

Selektor koji je Italijane pre četiri godine doveo do planetranog trona poručio je da za njegove pulene „Svetsko prvenstvo tek sada počinje“.

Uoči raspleta u F grupi mnogi podsećaju na 1982. i 2006. godinu, kada su Italijani na šampionatima u Španiji i Nemačkoj počeli veoma bledo i uz silne muke prebrodili prvu fazu, a na kraju su stigli do titule.

Slovačka reprezentacija je u prva dva meča pokazala da joj nedostaje iskustvo igranja na velikim takmičenjima. U prvom kolu protiv Novog Zelanda ispustili su pobedu u nadoknadi vremena, dok su se na meču protiv Paragava nakon primljenog gola taktički pogubili na terenu.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, GRUPA G, Fudbalski savez Obale Slonovače osnovan 1960.

Selekotr Vladimir Vajs i dalje je veoma ljut na slovačke novinare za koje smatra da su krivci pošto su uoči prvenstva „širili nerealni optimizam“.

-Ljudi zaboravljaju da je ovo naše prvo učešće na Mundijalu. Radimo najbolje što znamo. Iako još nismo ostvarili trijumf i dalje smo u igri za plasman u drugi krug što je pozitvna stvar – zaključio je Vajs.

U timu Slovačke od prvog minuta očekuje se oporavljeni Miroslav Štok, koji je protiv Paragvaja propustio priliku za gol.

Utakmica Italija – Slovačka igra se sutra od 16 časova na stadionu „Elis park“ u Johanesburgu, a sudiće Hauard Veb (Engleska). Pomagaće mu sunarodnici Daren Ken i Majkl Malarki.

Verovatni sastavi:

Italija: Marketi, Zambrota, Kanavaro, Kjelini, Krišito, Montolivo, De Rosi, Prilo, Jakinta, Pacini, Di Natale.

Slovačka: Muha, Pekarik, Škrtel, Đurica, Čeh, Štrba, Vajs, Štok, Hamšik, Vitek, Šestak.