logo_SP_futbal_2010_afrikaStotine hiljada Nemaca proslavilo ulazak u osminu finala

 

Više stotina hiljada nemačkih navijača proslavilo je kasno sinoć širom zemlje pobedu fudbalske reprezentacije Nemačke u meču protiv Gane i ulazak tima u osminu finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Samo u Berlinu je utakmicu na ogromnim ekranima u centru grada, u blizini Brandenburške kapije, pratilo 300.000 ljudi.

Policija je samo pet minuta posle početka meča bila primorana da zatvori sve prilaze bulevaru zatvorenom za saobraćaj, takozvanoj navijačkoj promenadi.

U Hamburgu je na trgovima u centru grada meč pratilo 70.000 navijača, na minhenskom Olimpija-stadionu 25.000, a slično je bilo i u Nirnbergu, Kelnu, Frankfurtu, Dortmundu i drugim većim gradovima.

Povezana vest:  Iliev: Djukić je najveće pojačanje Partizana

Odmah posle utakmnice, svuda je nastavljeno masovno slavlje, bučno, ali kako je saopštila policija mirno i bez incidenata.

U Berlinu su do iza ponoći trubili vozači u takozvanom auto korzu, što je običaj koji su nemački navijači pre više godina preuzeli od suseda sa juga Evrope.

Mesut Ezil, ionako već danima idol nemačkih medija koji ga slave kao talent stoleća, posle sinoćenjeg gola koji je Nemačkoj omogućio ulazak u osminu finala, neprikosnovena je zvezda nemačke ekipe.

Ovaj u Gelzenkirhenu rođeni 21-godišnjak čiji je deda pre 40 godina došao iz Turske u Nemačku, danas je na naslovnim stranama većine vodećih dnevnih novina.

Povezana vest:  Milojević: Marin procenio da u tom trenutku nije sposoban da šutne penal

Gol igrača Verdera iz Bremena naziva se genijalnim udarcem, a Ezilovi kvaliteti upoređuju sa kvalitetima Argentinca Lionela Mesija.

U Berlinu se Ezilov gol gromoglasno slavio ne samo ispred velikih ekrana na navijačkoj promenadi, već i u mnogobrojnim turskim restoranima, kafićima i klubovima. I to nezavisno od činjenice da Ezil pre nekoliko godina nije prihvatio poziv da, uprkos nemačkom državljanstvu, zaigra u Turskoj.

Mnogo uzdržanije izveštači komentarišu pak sinoćnji, kako ocenjuju, ne mnogo ubedljiv nastup čitavog nemačkog tima.

Komentatori, koji su ekipu kao flegmatičnu kritikovali i posle poraza u meču sa Srbijom prošlog petka, sada postavljaju pitanje da li će mlada ekipa selektora Joahima Leva (Joaćum Loew) uspeti da se u nedelju izbori sa, doduše u nemačkim medijima ne baš hvaljenim timom Engleske.

Povezana vest:  Andrea Pirlo spreman na odlazak iz Milana

Nemački fudbaleri su pak puni optimizma pre meč sa Engleskom u nedelju i poručuju da se raduju ovom, kako se izrazio kapiten Filip Lam (Phillip Lahm), „klasičnom duelu svetskog fudbala“.

Nemačka i Engleska do sada su igrale četiri puta na svetskim prvenstvima – 1966, 1970, 1982 i 1990. godine.

Duel je jednom završen nerešeno, jednom je pobedila Engleska i dva puta nemački tim.