holandija_slavlje_vs_kamerunSP JUŽNA AFRIKA

Holandija pobedila Kamerun i kao prva iz grupe ide dalje

 

Fudbaleri Holandije pobedili su večeras u poslednjoj utakmici u Grupi Grupe E Kamerun sa 2:1 i sa prve pozicije na tabeli i sve tri ostvarene pobede plasirali se u 16 najboljih ekipa Svetskom prvenstvu u fudbalu u Južnoj Africi.

Vodeći gol Holandija je postigla u 36. minutu preko Robina van Persija. Izjednačenje Kamerunu doneo je Samuel Eto iz penala u 65. minutu. Roj Hunteler je međutim u 84. minutu postigao novi gol za Holandiju i postavio konačnih 2:1.

Prvu šansu za Holandiju imao je Van Persi u 9. minutu, kada se dobro ubacio na centaršut s desne strana, ali je golman Kameruna na vreme istračao.

U 19. minutu Holandija je imala prvu pravu priliku na meču. Van Persi je sjajno primio jednu dubinsku loptu, oslobodio se svog čuvara, ali je slabo šutirao. Na usporenom snimku videlo se da je Van Persi rukom uštopovao loptu, ali sudija to nije primetio.

Povezana vest:  Bajković: Pobeda po pobeda - titula

Van Persi je ipak uspeo da se upiše u strelce u 36. minutu kada je posle duplog pasa prošao u kazneni prostor i šutirao, a golman Kameruna Sulejmani bio je nemoćan.

Imao je i Kamerun svojih prilika, posebno u drugom poluvremenu. U 59. minutu Eto je prošao nekoliko odbrambenih igača Holandije u kaznenom prostoru, ali mu je pri šutu zasmetao jedan njegov saigrač.

Makun je u 62. minutu odlično šutirao iskosa s desne strane u kaznenom prostoru, posle dobre kombinacije Kamerunaca, ali je golman Steleknburg sjajno odbranio.

Povezana vest:  UEFA i dalje insistira na izmenama statuta FSBiH

U 65. minutu dosuđen je penal za Kamerun, pošto je pri izvođenju slobodnog udarca Makuna, lopta pogodila u ruku Van der Varta u kaznenom prostoru. Siguran sa penala bio je Samuel Eto.

Fudbaleri Holandije ipak nisu dozvolili Kameruncima da osvoje bod. Roben, koji je ušao u drugom poluvremenu, odlično je šutirao sa preko 20 metara, lopta pogađa stativu, ali se odbija do Huntelara, koji je spretno sprovodi u mrežu.

Najbolji igrač Holanđana Roben igrao je poslednjih 20-ak minuta utakmice, što je njegov prvi nastup na Svetskom prvenstvu posle povrede.

Imala je Holandija do kraja utakmice još nekoliko prilika, ali je rezultat ostao nepromenjen.

Povezana vest:  Luiz: Morinjo za mene nije specijalan

Holandija će se u osmini finala sastati sa Slovačkom, dok će Japan, kao drugoplasirana ekipa iz Grupe E sa osvojenih šest bodova posle večerašnje pobede nad Danskom od 3:1, igrati sa Paragvajem.

Sudije: Pablo Poso, Patrisio Basualto, Fransisko Mondria (svi iz Čilea)

Stadion: Grin Point

Gledalaca: preko 63.000

Žuti kartoni: Nkulu, Bia, Kojt, Van der Vart, Van Bronkhorst

Sastavi timova:

KAMERUN: Sulejmanu, Asu Ekoto, Nkulu (Song, 73), Njitap, Eto, Makun, Bong (Abubakar, 55) Čupo Moting (Idrisu,71), Čeđu, Mbia

HOLANDIJA: Stelkenburg, Hejtinga, Mathejsen, Van Bronkhorst, Van Bomel, Kojt (Elia, 66), De Jong, Van Persi (Huntelar, 58), Snejder, Bularuz, Van der Vart (Roben, 73),