Udruženje evropskih fudbalskih liga (EPFL) saopštilo je danas da se protivi reformi Lige šampiona pošto će biti „štetna“ za male klubove i pozvalo je budućeg predsednika Evropske fudbalske unije (Uefa) da razmotri promene usvojene prošlog meseca.

U saopštenju objavljenom po završetku sastanka direktora, EPFL je optužilo Uefu da sprovodi promene bez podrške evropskih domaćih liga.

Uefa je prošlog meseca odlučila da obezbedi garanotvana mesta u grupnoj fazi Lige šampiona za četiri najjače evropske lige, špansku, nemačku, englesku i italijansku. Prema odluci, te lige će od sezone 2018-2019 imati po četiri garantovana mesta u grupnoj fazi.

Povezana vest:  Lalatović: Želimo tri boda, ali neće biti lako u Ivanjici

Takođe, Uefa je obećala i da će godišnje nagrade za sve učesnike grupne faze Lige šampiona od 1,32 milijarde evra, biti značajno uvećane u tri sezone počevši od 2018-2019.

Od ostalih promena, osvajač Lige Evropa će se od 2018. godine direktno plasirati u grupnu fazu Lige šampiona. Prema trenutnom sistemu, osvajač Lige Evropa ide u baraž za najelitnije evropsko takmičenje.

Povezana vest:  Fernando Tores: Ne brine me što još nisam postigao gol za Čelzi!

„Evropske lige smatraju da je neprihvatljiv način na koji je Uefa sprovela ovaj proces. Neprihvatljiv za organizaciju koja tvrdi da je upravljačko telo fudbala u Evropi. Glavna promena u evropskom fudbalu saopštena je bez podrške i konsenzusa organizatora domaćih fudbalskih liga u Evropi. Ova odluka će biti štetna po domaća takmičenja i dovešće do veliko finansijskog i sportskog jaza između najvećih klubova Evrope i svih ostalih“, navodi se u saopštenju EPFL.

Povezana vest:  Jildirim: Fenerbahče igra Ligu šampiona

EPFL je optužilo Uefu za kršenje Memoranduma o razumevanju dve organizacije i zapretilo da će dozvoliti evropskim ligama da same organizuju svoje utakmice „prema svom nahođenju, uključujući i istim danima, na istim mestima i u istim terminima u kojima se održavaju klupska takmičenja pod okriljem Uefe“.

Izbor za predsednika Uefe održaće se naredne nedelje u Atini, a kandidovali su se potpredsednik te organizacije Majkl van Prag i predsednik Fudbalskog saveza Slovenije Aleksandar Čeferin.