Yaya Toure and Emmanuel EboueSP JUŽNA AFRIKA

 

Obala Slonovače ubedljiva protiv Severne Koreje

 

Fudbalska reprezentacija Obale Slonovače pobedila je danas u Nelspruitu Severnu Koreju sa 3:0 u trećem kolu Grupe G, a obe ekipe završile su učešće na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Golove su postigli Jaja Ture u 14, Romarij u 20. i Salomon Kalu u 82. minutu. Obala Slonovače završila je tako takmičenje u grupi sa četiri boda, jednim manje od Portugala i tri manje od prvoplasiranog Brazila.

Severna Koreja je neslavno završila učešće na svom drugom Mundijalu, sa tri poraza i gol razlikom 1:12.

Obala Slonovače imala je samo teorijsku šansu da prođe, a da bi to ostvarila, trebalo je da slavi sa ogromnom gol razlikom, kao i da u Brazil pobedi Portugal u drugoj utakmici.

Povezana vest:  Falkao produžio ugovor sa Portom do 2015.

„Slonovi“ su napadali i stvarali šanse protiv već eliminisanog rivala, a prvi gol su postigli u 14. minutu, kada je Artur Boka poslao centaršut u šesnaesterac, a Jaja Ture je loptu lepo skrenuo iza golmana Ri Jong Guka.

Romarik je u 17. minutu imao Šansu, kada je uhvatio Rija na pogrešnoj nozi i pogodio stativu, ali je tri minuta kasnije bio precizan, kada je glavom iskoristio odbitak posle snažnog udarca Didijea Drogbe.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Rezultati današnjih utakmica i tabele grupa

Kalu je ušao u drugom poluvremenu i postigao je poslednji gol u 82. minutu.

Obala Slonovače pretrpela je samo jedan poraz na šampionatu, 3:1 od Brazila.

Severna Koreja nije imala mnogo prilika za gol. Kapiten Hong Jong Džo šutirao je iz slobodnog udarca sa 25 metara u 24. minutu, a napadač Džong Te Se je pokušao iz daljine u 53. minutu, ali je golman Bubakar Bari lako odbranio.

Džong je u 81. minutu ponovo bio u prilici, ali nije uspeo da iskoristi najbolje Hongovo dodavanje, a onda nije ni stigao do odbijene lopte.

Povezana vest:  Ronaldo i Bejl spremni za Espanjol

Severnokorejci su u prošloj utakmici izgubili 7:0 od Portugala.

Prvi put su na Mundijalu učestvovali 1966. godine, kada su pobedili Italiju i došli do četvrtfinala, gde su izgubili od Portugala.

Severna Koreja: Mjong-Guk Ri; Džong-Hjok Ča, Čol-Džin Pak, Džun-Il Ri, Jun Nam Dži, Kvang-Čon Ri; Jong-Hak An, Nam Čoi Pak stariji, In-Guk Mun (Kum-Čol Ćoe, 67); Jong Džo Hong, Te-Se Džong.

Obala Slonovače: Bari; Ebue, Kolo Ture, Boka; Zokora, Romarik (Dumbija, 79), Ture Jaja, Tiote; Keita (Kalou, 64), Drogba, Žervinjo (Dindane, 64).