Asamoah_Gyan_ganaSP JUŽNA AFRIKA

 

U Rustenburgu duel „srećnika“ iz prve faze Mundijala

 

U drugom meču osmine finala fudbalskog šampionata sveta u Južnoj Africi sutra se u Rustenburgu sastaju Sjedinjene Američke Države i Gana – reprezentacije koje su se uz dozu sportske sreće domogle nokaut-faze takmičenja.

Državni tim SAD je sjajno počeo učešhce na Mundijalu. Izabranici selektora Boba Bredlija upravo su u Rustenburgu iznenadili mnoge ljubitelje fudbala osvajanjem boda u meču sa favorizovanom Engleskom.

Ono što se dešavalo u drugom i trećem kolu bilo je veoma uzbudljivo, ali je na kraju priča za Amerikance imala srećan kraj. Najpre su odigrali 2:2 sa Slovencima u duelu u kome su na poluvremenu gubili sa 2:0, ali su se u nastavku vratili u igru i izjednačili, a gol za potpuni preokret neopravdano im je poništen.

U poslednjem kolu igrali su protiv Alžira i sve do 93. minuta na toj utakmici bilo je 0:0, a onda je iskusni Lendon Donovan postigao pogodak za pomak od eliminacije sa turnira do prvog mesta u grupi.

Povezana vest:  Nikolić: Borićemo se dokle god postoje šanse

Slovenci su završili meč sa Englezima uvereni da su drugi u grupi, ali ubrzo po završteku te utakmice saznali su za trijumf „jenkija“.

Reprezentacija Gane je jedini tim koji se plasirao u osminu finala bez datog gola iz igre. Oba pogotka za Ganu postigao je Asamoa Gijan iz penala.

„Crne zvezde“ su jedini predstavnik Afrike u osmini finala, što će pokušati da iskoriste kako bi pridobili domaće navijače.

Fudbalerima koje sa klupe predvodi Milovan Rajevac mnogo je u poslednjem kolu pomogla Australija, koja je pobedila Srbiju sa 2:1. Da su „kenguri“, koji su u završnici meca bili bez ikakvih takmičarskih motiva, primili gol u drugoj fazi bi se našla Srbija, a ne Gana.

Povezana vest:  Real brzo "preboleo" Bajern i pobedio Sevilju

Sutrašnji rivali sastali su se pre četiri godine u Nemačkoj u grupi, a pobedila je Gana sa 2:1. Reprezentacija, koju je trenirao srpski stručnjak Ratomir Dujković, na debitantskom učešću plasirala se u osminu finala, dok su Amerikanci uspeli da osvoje samo bod.

-Svi koji su igrali protiv Gane 2006. godine dobro znaju o kakvom se protivniku radi. U pitanju je tim u kome ima dosta talentovanih igrača i protiv koga nas očekuje nimalo lak zadatak – ocenio je selektor Bredli.

Kao glavnu prednost „crnih zvezda“ Bredli vidi „izuzetne fizičke sposobnosti“, dok je kao šansu svog tima naveo „veću disciplinu u igri“.

-Naša reprezentacija ima na ovom šampionatu iznenađujuće veliku podršku, u šta smo mogli da se uverimo već na prvom meču protiv Engleske. To nas jako motiviše pred naredne okršaje – poručio je Bredli.

Povezana vest:  Vojvodina došla do prve pobede u 92. minutu

Selektor Gane Rajevac napomenuo je da je prolazak njegove ekipe u osminu finala, urpkos minimalnom porazu od Nemačke u poslednjem kolu „velika stvar i za Ganu i za Afriku“.

-Veoma sam emotivan čovek i puno će mi značiti podrška južnoafričkih navijača koji će sasvim sigurno biti uz nas dok god učestvujemo na turniru – istakao je 56. godišnji stručnjak iz Čajetine.

Utakmica SAD – Gana igra se sutra od 20.30 časova na stadionu „Rojal Bafokeng“ u Rustenburgu, a sudije će Međunarodna fudbalska federacija naknadno odrediti.

Pobednik ovog meča sastaće se sa boljim iz duela Urugvaj – Južna Koreja.

Verovatni sastavi:

SAD: Hauard, Čerundolo, De Merit, Onijevu, Bokanegra, Donovan, Bredli, Edu, Dempsi, Altidor, Findli.

Gana: Kingson, Pantsil, Mensah, Adi, Sarpeji, Anan, Adija, Aju, Boateng, Gijan, Tagoe.