Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksander Čeferin rekao je danas da bi bilo dobro formirati regionalne lige u kojima bi nastupali klubovi koji budu eliminisani iz evropskih takmičenja pre Nove godine.

-O tome smo dugo vremena razgovarali pre izbora. Ideja je da takvi dogadjaji ne bi zamenili nacionalne lige, jer bi to značilo smrt za države kao što su Slovenija, Hrvatska i Škotska. U prvom planu je interes država poput Škotske, Irske i Belgije, onih država koji imaju malo manje lige – rekao je Čeferin.

On je kazao da bi takve lige trebalo da budu pod okriljem Uefe.

Povezana vest:  Meksiko 31. učesnik Svetskog prvenstva u fudbalu

-Ideja je da bi se te utakmice igrale sledeće godine, ali bi igrale ekipe koje ne igraju u evropskim takmičenjima. Utakmice bi se igrale utorkom, sredom i četvrtkom, a nagrada bi bila učešće u Ligi šampiona ili Ligi Evropa. Klubovi bi onda imali interese da nastupaju – kazao je Čeferin.

Prvi čovek Uefe rekao je da su reforme Lige šampiona sprovedene krajem avgusta „korak u pogrešnom smeru“, jer, kako je ocenio, stvara se „zatvoreni sistem takmičenja“.

Povezana vest:  Anri: Voleo bih da završim karijeru u Arsenalu

-Liga šampiona ne sme da nastavi u ovom smeru, jer će dovesti do toga da će samo klubovi iz odredjenih država moći da nastupaju – rekao je Čeferin.

Uefa je prošlog meseca odlučila da obezbedi garantovana mesta u grupnoj fazi Lige šampiona za četiri najjače evropske lige, špansku, nemačku, englesku i italijansku. Prema odluci, te lige će od sezone 2018/2019. imati po četiri garantovana mesta u grupnoj fazi.

Povezana vest:  EURO 2012, Policija uhapsila sedam huligana posle nereda