fifaFIFA upozorava francuske vlasti da se ne mešaju

 

Svetska fudbalska federacija (Fifa) pomno prati događanja u francuskom Fudbalskom savezu i reprezentaciji nakon skandala i ispadanja sa Svetskog prvenstva i neće oklevati da suspenduje svetske šampiona iz 1998. godine ako otkrije umešanost vlade Francuske.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi javno se obavezao da će lično ispitati ko je kriv za debakl na Svetskom prvenstvu, nakon čega se sastao s premijerom Fransoa Fijonom i ministarkom sporta Rozlin Bašlo kako bi razgovarali o tome u kojem pravcu treba reformisati francuski fudbal.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA EP 2016, Irci brojali do sedam, Škotska srećno do pobede

Fifa strogo zabranjuje mešanje vlada zemalja u poslove fudbalskih saveza i insistira na tome da su te organizacije nezavisne u radu.

Zbog mešanja iračke vlade u poslove tamošnjeg fudbalskog saveza reprezentacija te zemlje bila je suspendovana 2008. godine.

-Nema razloga da se primeni drugačiji pristup prema nekoj zemlji iz Evrope – rekao je generalni sekretar Fife Žerom Valke, inače Francuz po nacionalnosti.

Povezana vest:  Lalatović: Drugi padaju, mi se dižemo

Fudbalska reprezentacija Francuske takmičenje na Svetskom prvenstvu završila je posle grupne faze, sa dva poraza i samo jednim bodom. Osim loših rezultata, reprezentaciju su potresali i unutrašnji sukobi selektora i igrača.