JERMAIN_DEFO__1_ENGLESKA_VS_SLOSP JUŽNA AFRIKA

Derbi osmine finala sutra u Blumfontejnu

 

U derbiju osmine finala fudbalskog šampionata sveta u Južnoj Africi sutra će se u Blumfontejnu sastati reprezentacije Engleske i Nemačke, nekadašnji prvaci i kandidati za osvajanje titule planetarnog prvaka.

Za tako rani okršaj dva stara rivala krivici su Englezi, koji nisu uspeli da u C grupi u konkurenciji SAD, Slovenije i Alžira osvoje prvo mesto, pa će već u osmini finala odmeriti snage sa „pancerima“.

Dosadašnji tok prvenstva pokazao je da Nemci, koji su nadmetanje u D grupi završili na liderskoj poziciji, najviše problema imaju na kadrovskom polju. Brojne povrede uoči Mundijala sprečile su nekoliko članova prve postave „pancera“ da nastupe na Svetskom prvenstvu i istovremeno uslovile veliko trošenje energije kod ostalih igrača.

Za razliku od izabranika selektora Joakima Leva, Engleze opterećuje prošlost. Iako se činilo da je dolaskom Italijana Fabija Kapela taj problem prošlost, „Gordi Albion“ je i na šampionatu u Južnoj Africi pokazao da izuzetno teško nosi breme pritiska.

U dosadašnjim mečevima na velikim takmičenjima nemačka reprezentacija je uspešnija, pa će ta činjenica u mnogome opteretiti najbolje engleske fudbalere pred duel sa velikim rivalom.

Povezana vest:  Bekam: Engleska ima šanse da stigne do završnice SP

Od šampionata sveta 1966. godine, koji je održan u njihovoj zemlji, Engleska nikada nije igrala u finalu na velikim takmičenjima. Pre 44 godine Englezi su u finalu nakon produžetaka pobedili tadašnju Zapadnu Nemačku sa 4:2, a trenutak odluke bio je kontroverzni pogodak Džefa Harsta.

bastian_svajnstajger_nemacka_11Od tada su Nemci odigrali čak deset finala na Mundijalima i evropskim prvenstvima osvojivši pritom tri titule planetarnog i dve evropskog šampiona.

Englezi su sve vreme „kaskali“ za velikim rivalom iako su imali neosporan kvalitet. U dva navrata kada su se sasvim približili vrhu, zaustavili su ih upravo Nemci. U polufinalu, nakon boljeg izvođenja penala – 1990. u Italiji tragičar je bio Stjuart Pirs, a šest godina kasnije na „Vembliju“ Daren Sautgejt.

Sve do 2000. godine Nemačka nije znala za poraz u okršajima sa Englezima, a tada ju je na šampionatu Evrope u Belgiji i Holandiji tim Kevina Kigena pobedio u grupi sa 1:0 golom Alana Širera. Bio je to, ujedno, poslednji susret dva giganta svetskog fudbala na velikim takmičenjima.

Povezana vest:  Levante do boda u finišu meča

U taboru Nemačke jako su zabrinuti povredom Bastijana Švajnštajgera, za koga „panceri“ tvrde da im je „srce tima“.

-Švajnštajger će igrati sutra protiv Engleza samo ukoliko bude sto posto spreman – rekao je selektor Lev, koji će verovatno umesto iskusnog veznog fudbalera na teren izvesti mladog Tonija Krosa.

Povreda u meču protiv Gane muči i „rezervistu“ Žeroma Boatenga, ali njegov eventualni izostanak u osmini finala Nemci bi mnogo lakše nadomestili vraćanjem Holgera Badštubera u startnu postavu.

-Očekujem veliku borbu za svaki pedalj na terenu. Spremni smo na sve pošto u ovako važnim mečevima odlučuju najsitniji detalji – naglasio je Lev.

Od povreda pred meč odluke nisu imuni ni Englezi. Ukoliko Nemci žale što u timu nema Mihaela Balaka, Kapelovi puleni su u Južnu Afriku doputovali bez Dejvida Bekama i kapitena Rija Ferdinanda.

Tokom šampionata iz stroja je izbačen Ledli King, pa je jasno da će italijanski stručnjak imati mnogo problema da sastavi tim za utakmicu sa Nemcima.

Povezana vest:  Mesut Ozil najbolji fudbaler Nemačke u 2015.

Golman Dejvid Džejms ne žali se na teži put ka eventualnom osvajanju titule prvaka sveta.

-Zamislite da postanemo prvaci. Kada se bude gledala istorija, saznanje da smo na putu ka peharu eliminisali Nemce daće posebnu draž – bio je raspoložen iskusni čuvar mreže.

On je napomenuo da će, ako dođe do četrvrfinalnog okršaja sa Argentincima, ta utakmica imati „istorijski značaj“ za Engleze s obzirom da na klupi „gaučosa“ sedi Dijego Armando Maradona.

Utakmica Engleska – Nemačka igra se sutra od 16 časova na stadionu „Fri stejt“ u Blumfontejnu, a sudiće Horhe Larionda (Urugvaj) kome će pomagati sunarodnici Pablo Fandino i Maurisio Espinosa.

Verovatni sastavi:

Nemačka: Nojer, Fridrih, Mertezaker, Badštuber, Lam, Kedira, Kros, Ozil, Miler, Podolski, Klose.

Engleska: Džejms, Džonson, Teri, Karager, Kol, Džerard, Lampard, Beri, Milner, Defoe, Runi.