luis_suarezSP JUŽNA AFRIKA

 

Urugvaj u četvrtfinalu SP pobedom protiv Južne Koreje

 

Fudbalska reprezentacija Urugvaja plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva pošto je danas u Port Elizabetu pobedila Južnu Koreju sa 2:1.

Dvostruki strelac u pobedi Urugvaja bio je Luis Suares, koji je mrežu zatresao u osmom i 80. minutu. Jedini gol za Južnu Koreju postigao je Li Čung-jong u 68. minutu.

Urugvaj će u četvrtfinalu igrati protiv pobednika meča između SAD i Gane, koji se igra večeras od 20.30.

To je prvi put posle 1970. godine da se Urugvaj plasirao među osam najboljih ekipa na svetu.

Prvu priliku na utakmici imala je Južna Koreja, kada je Park Ču-jung iz slobodnog udarca sa 22 metra pogodio stativu. Minut kasnije, pokušao je napadač Urugvaja Dijego Forlan, ali je njegov udarac lako odbranio golman Jung Sjung-rjung.

Urugvaj je do vođstva došao u osmom minutu. Edison Kavani dodao je do Forlana na levoj strani, ovaj je centrirao do Suaresa, koji je iskoristio lošu procenu golmana Južne Koreje i ubacio loptu u praznu mrežu.

Povezana vest:  PRIPREME ZVEZDE U BUDVI, Nova pobeda crveno belih (FOTO)

Urugvajci su posle vođstva preuzeli inicijativu i imali više loptu u posedu, dok su njihovi protivnici uglavnom šutevima iz daljine pokušavali da ugroze gol Fernanda Muslere. Park Ču-jung pokušao je u 32. minutu sa desne strane udarcem sa 20 metara, ali je lopta otišla preko gola.

U 38. minutu Dijego Peres je izveo slobodan udarac, Suares je prošao pored dva defanzivca Južne Koreje, ali ipak nije uspeo dobro da zahvati loptu.

Fudbaleri Južne Koreje su se posle toga oslobodili pritiska i pojačali napade, a dobru priliku imao je Ča Du-ri, ali je lopta otišla preko gola.

Početkom drugog poluvremena Južna Koreja je potpuno dominirala i koristila to što se Urugvaj rano povukao i počeo da brani prednost i bazirao igru na kontranapadima. Prvu ozbiljniju priliku imao je Park Ču-jung, u 51. minutu, kada je posle greške Lugana, sa 14 metara šutirao preko gola.

Južna Koreja je pritiskala odbranu Urugvaja, a do izjednačenja je mogla u 58. minutu kada je Ča Du-ri dodao do Park Ji-sunga, ali je golman Muslera uspeo da odbrani.

Povezana vest:  Partizan uspešan i u drugoj proveri u Sloveniji

Posle 10 minuta Južna Koreja je izjednačila. Ki je iz slobodnog udarca ubacio loptu u kazneni prostor, Maurisio Viktorino je u pokušaju da otkloni opasnost glavom poslao loptu pred svoj gol, golman Muslera je pokušao da ispravi grešku saigrača i istrčao, ali je do lopte prvi stigao Li i glavom je poslao u mrežu.

Napadi Južne Koreje su se nastavljali, Li je u 71. minutu, posle kontranapada prošao pored Fusilea i sa 10-ak metara ipak šutirao u golmana Musleru.

Urugvajci su zatim zaigrali ofanzivnije, Suares je u dva navrata pokušao da postigne gol, prvi put u 72. minutu, kada je golman izbacio u korner, a minut kasnije pokušao je glavom, ali je bio neprecizan.

Drugi gol na meču i konačan rezultat Suares je postavio u 80. minutu. Forlan je izveo korner, Dong je pokušao da izbaci loptu, ali je ona došla do Maksimilijana Pereire, koji je dodao do Suaresa. On je prevario dvojicu protivničkih igrača i šutirao, lopta je pogodila unutrašnji deo stative i odbila se u mrežu.

Povezana vest:  Nekadašnji fudbaler Partizana ima problem da nađe klub

Poslednju priliku na utakmici imala je Južna Koreja, „rezervista“ Li Dong Gok je vešto izbegao ofsajd zamku i šutirao, lopta je prošla ispod golmana Muslere i nastavila ka mreži, ali je Lugano u poslednjem trenutku otkolonio opasnost.

Stadion: Nelson Mendela bej. Gledalaca: 30.597.

Sudija: Volfgang Štark, Jan Hendrik Salver, Mike Pikel (svi iz Nemačke).

Žuti kartoni: Kim, Ča Du-ri, Čo (Južna Koreja).

URUGVAJ: Fernando Muslera, Dijego Godin (Viktorino od 46′), Dijego Lugano, Horhe Fusile, Maksimilijano Pereira, Eđidio Arevalo, Alvaro Pereira (Lodeiro od 74′), Dijego Peres, Dijego Forlan, Luis Suares (Fernandes od 84′), Edinson Kavani.

JUŽNA KOREJA: Jung Sung-rjung, Čo Jong-hvang, Park Ji-sung, Kim Jung-vu, Park Ču-jung, Li Jung-po, Kim Je-sung (Li od 60′), Li Jung-su, Ki Sung-jong (Ki-Hun Jom od 85′), Li Čung-jong, Ća Du-ri.