RafaelMarquez_meksikoSP JUŽNA AFRIKA

 

Repriza osmine finala iz Nemačke

 

U osmini finala fudbalskog šampionata sveta u Južnoj Africi sutra se u Pretoriji sastaju prerezentacije Argentine i Meksika, a ta utakmica biće repriza duela odigranog pre četiri godine na Mundijalu u Nemačkoj kada su „gaučosi“ nakon produžetaka u istoj rundi eliminisali „sombrerose“.

Na Svetskom prvenstvu 2006. godine Meksikanci su poveli, ali je Argentina izjednacila i u produžecima preokrenula rezultat pogotkom Maksija Rodrigesa ostavivši „sombrerose“ da i dalje sanjaju o četrvfinalu pošto su na poslednja četiri planetarna šampionata eliminisani u osmini finala.

Selektor Argentine Dijego Armando Maradona, koji je na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. godine doživeo najblistavije trenutke u bogatoj igračkoj karijeri, istakao je da prihvata ulogu favorita i dodao da će na teren ponovo izvesti tim sa trojicom napadača.

Strelac odlučujućeg gola na meču odigranom u Nemačkoj, Maksi, naglasio je da je ta utakmica sada „deo istorije“ i da je sustrašnji duel nešto sasvim drugo:

Povezana vest:  Maričić: Partizan duguje 12 miliona evra

-Najbitnije mi je da naš državni tim pobedi i da pokažemo napredak u igri – rekao je Maksi, koji očekuje da će biti u startnoj postavi.

Napadač engleskog Liverpula ocenio je da je najveća snaga Meksikanaca na šampionatu u Južnoj Africi selektor Havijer Agire za koga je rekao da je „izuzetno inteligentan stručnjak“.

-Mislim da će Agire fantastično pripremiti ekipu za meč sa nama – izjavio je Maksi.

Argentina je posao u grupi odradila bez greške savladavši sva tri konkurenta – Grčku, Južnu Koreju i Nigeriju.

Prema onom što je Maradona uvežbavao na treninzima može se očekivati da bek Honas Gutijeres zauzme svoju poziciju u timu nakon odrađene suspenzije u susretu sa Grčkom. Veteran Huan Sebastijan Veron se potpuno oporavio, pa je izvesno da će i on od početka utakmice „kvariti“ igru Meksikanaca na sredini terena.

Povezana vest:  Everton zabranio novinama San pristup stadionu

Optimizam ne nedostaje ni u taboru Meksikanaca pošto smatraju da imaju mnogo više šansi da eliminišu starog rivala nego što je to bio slučaj na prošlom prvenstvu.

Ne obeshrabruje ih čak ni tradicija prema kojoj su u 25 okršaja sa „gaučosima“ zabeležili samo četiri trijumfa.

-Mnogo bolje delujemo na terenu nego pre četiri godine. Sada imamo više igrača u jakim evropskim klubovima, a reprezentativci su svesni svojih kvaliteta – istakao je iskusni prvotimac Barselone Rafael Markes.

messiMarkes je u centru je pažnje pred sutrašnji duel s obzirom da će se boriti protiv klupskog saigrača i najboljeg igrača današnjice Lionela Mesija.

-Znam veoma dobro koliko je teško Mesiju oduzeti loptu ili ga na bilo koji način zaustaviti. On je vrlo brz i kreativan fudbaler koji u svakom trenutku ima rešenje za eliminisanje svojih čuvara – pohvalio je Mesija Markes dodavši da je on „nesumnjivo bez premca u svetskom fudbalu“.

Povezana vest:  Mančester Junajted bez bodova u Noriču

Mesi je fatalan po Mekiskance pošto je u sva tri meča u kojima je igrao protiv njih Argentina trijumfovala.

Meksiko je dva puta igrao u čertvfinalu svetskih prvenstava, a u oba navrata „sombrerosi“ su bili domaćini turnira. Od 1994. godine na svakom Mundijalu zaustavljeni su u osmini finala, a plasmanu u narednu rundu radovali su se Bugari, Nemci, Amerikanci i Argentinci.

Utakmica Argentina – Meksiko igra se sutra od 20.30 časova na stadionu „Loftus Versfeld“ u Pretoriji, a sudiće Roberto Roseti (Italija) sa pomoćnicima Paolom Kalkanijem i Stefanom Ajroldijem, takođe Italijanima.

Pobednik ovog duela u četvrtfinalu će igrati protiv boljeg iz okršaja Engleska – Nemačka.

Verovatni sastavi:

Argentina: Romero, Gutijeres, Demikelis, Samuel, Hajnce, Maskerano, Di Marija, Veron, Mesi, Iguain, Teves.

Meksiko: Peres, Huares, Markes, Rodriges, Salsido, Torado, Gvardado, Osorio, Dos Santos, Franko, Hernandes.