fifaSP JUŽNA AFRIKA

Fifa službeno ukorila engleski FA zbog bahatosti, a packu dobili i Nemci

 

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) u nedelju je Engleskom fudbalskom savezu uručila ukor zbog načina na koji je organizovala subotnju službenu konferenciju za novinare uoči dvoboja osmine finala na Svetskom prvenstvu s Nemačkom.

Na toj se novinskoj konferenciji okupilo više od 250 novinara iz celog sveta i više od 30 TV ekipa, pred koje su izašli selektor engleske reprezentacije Fabio Kapelo i kapetan Stiven Džerard. Mnogi od stranih novinara prevalili su daleki put, samo kako bi imali priliku da budu prisutni na engleskoj press konferenciji.

Povezana vest:  Snajder: Ne želim da napuštam ovu lepu zemlju i klub

Međutim, tokom konferencije koja je trajala 5 minuta i 12 sekundi, Adrian Bevington, šef službe za odnose s javnošću ispred Engleskog fudbalskog saveza, dopustio je samo 8 pitanja britanskih reportera! Strani novinari bili su zgranuti takvim ponašanjem FA-a koje su etiketirali kao “vrlo bahato“.

FIFA je ukorom kaznila i Nemačku, budući da se selektor Joakim Lew nije pojavio na službenoj novinskoj konferenciji, pravdajući to činjenicom da “elfu“ (kao niti Engleskoj) nije bio dopušten trening na stadionu Free State, pa su vežbanje odradili na udaljenoj lokaciji.

Povezana vest:  Vilanova hitno operisan

-Lev je želeo da odradi trening kvalitetno do kraja, pa nije stigao na konferenciju za novinare – objasnili su iz Nemačkog saveza. Pred novinarima se, tako, pojavio samo trener vratara Andreas Kepke, u devedesetima i sam vratar “elfa“. Ali, on je barem, za razliku od gospode Kapela i Džerarda, sedmoj sili bio na raspolaganju oko pola sata.

Povezana vest:  Real ubedljiv na premijeri protiv Saragose

-‘Fair play’ ne treba primenjivati samo na terenu već i izvan njega. U tu priču spadaju i službene konferencije za novinare. Zabeležili smo kako su se po pitanju služebnih konferencija za novinare ponašali izaslanici obe reprezentacije. Dakle, ne samo Engleske, već i Nemačke – rekao je PR FIFA-e Nikolas Maingot.

Adrian Bevington je kasnije Reutersu izjavio kako je FA postupio u skladu s FIFA-inim pravilima. Maignot je potvrdio da se za ovakve slučajeve ne izriče nijedna disciplinska odredba.