dirk_kjuit_holandijaSP JUŽNA AFRIKA

 

Holanđani favoriti protiv Slovaka

 

Fudbalska reprezentacija Holandije veliki je favorit u sutrašnjoj utakmici osmine finala šampionata sveta u Južnoj Africi, protiv Slovačke u Durbanu.

Holanđani su u prvoj fazi osvojili devet bodova i prikazali različitu igru u odnosu na prethodna izdanja „lala“, a selektor Bart van Marvajk nije krio da mu je rezultat u prvom planu.

Slovaci su priredili najprijatnije iznenađenje u prvoj fazi takmičenja. Jedini debitant na Mundijalu u Južnoj Africi je u jako neizvesnoj G grupi u poslednjem kolu pobedio branioca titule Italiju i zahvaljući remiju Paragvaja i Novog Zelanda plasirao se u osminu finala.

Napadač Holandije Dirk Kajt zadovoljan je onim što su njegovi saigrači i on prikazali do sada na planetarnoj smotri, ali smatra da „lale“ mogu „još bolje“ i da „ima prostora za napredak“.

Povezana vest:  Neizvesna sudbina Lasane Dijare u Realu

-Na ovom prvenstvu dogovorili smo se da idemo korak po korak i da ne gledamo previše unapred. Verujemo u naše sposobnosti i nadam se da možemo prijatno da iznenadimo – rekao je Kajt.

Trenutno najbolji igrač Holanđana Arjen Roben najzad se oporavio od povrede i u utakmici poslednjeg kola E grupe ušao na teren sa klupe. Prema onome što je selektor Van Marvajk uigravao uoči meča sa Slovacima, najverovatnije je da će Roben ponovo biti među rezrevistima.

Jedina promena u odnosu na tim koji je Van Marvajk odabrao za meč sa Kameruncima je povratak Gregorija van der Vilea na poziciju desnog beka. On je izostao iz okršaja sa „lavovima“ iz predostrožnosti, pošto je mogao da zaradi drugi žuti karton i ne bude u timu u osmini finala.

Povezana vest:  Kuzeljević: Pobeda protiv Napretka, pa digitron u ruke

U taboru Slovaka još vlada euforija nakon eliminacije svetskih šampiona. Selektor Vladimir Vajs izveo je protiv Italijana na teren izuzetno ofanzivnu formaciju sa trojicom napadača, za šta je nagrađen pobedom i istorijskim plasmanom među 16 najboljih ekipa na svetu.

-Sutra nemamo šta da izgubimo u duelu sa mnogo kvalitetnijim Holanđanima. Oni su apsolutni favoriti, a mi ćemo vrebati svoju šansu – istakao je odbrambeni fubaler Petar Pekarik.

Uoči utakmice osmine finala on je poželeo da Slovaci ponove ono što su uradili pre tri dana protiv Italijana, kada su pokazali izuzetno smelu igru sa puno prilika za gol i nimalo respetka prema favoritu.

Selektor Vajs će protiv Holanđana umesto suspendovanog Zdena Štrbe u startnu postavu uvrstiti Kamila Kopuneka.

Strucnjak koji je postigao najveći uspeh u kratkotrajnoj istoriji slovačkog fudbala vidno nje ohrabren nakon prolaska grupne faze takmičenja u Južnoj Africi.

Povezana vest:  Nova minimalna pobeda Brazila

-Sada smo heroji nacije. U državi je neverovatna euforija. Uspeh protiv Italije nas je ohrabrio da možda i sutra odigramo ofanzivnije – obećao je Vajs.

Pobednik utakmice Holandija – Slovačka, koja se igra sutra od 16 časova na stadionu „Mozes Mabhida“ u Durbanu, sastaće se boljim iz duela Brazil – Čile.

Sutrašnji meč sudiće Španac Alberto Undijano Maljenko (Španija) sa sunarodnicima Ferminom Martinesom i Huanom Karlosom Husteom Himenesom.

Verovatni sastavi:

Holandija: Štekelenburg, Van der Vile, Heitinga, Matijsen, Van Bronkhorst, Kajt, Van Bomel, De Jong, Van der Vart, Snajder, Van Persi.

Slovačka: Muha, Pekarik, Škrtel, Đurica, Zabavnik, Kopunek, Štok, Hamšik, Kučka, Jendrišek, Vitek.